Mord’A’Stigmata – Songs for the Exiles (Live At Roadburn 2019)

De Polen van Mord’A’Stigmata leveren met Songs For The Exiles (Live at Roadburn 2019), een plaat waarvoor Marcel van de Vondervoort aan de knoppen plaatsnam, hun eerste live album af. Het is, zoals reeds te lezen staat, een weergave van hun optreden op Roadburn in 2019. Dit live album legt vooral de nadruk op de tracks uit het Dreams Of Quiet Places album, wat ook weer het meest logische is om doen, omdat dit het laatste full length album is dat deze blackmetalavantgardisten uitbrachten. Enkel Hope van het gelijknamige album en Shattered Vertebrae Of The Zodiac van het album Ansia geven het geheel een misschien wat oudere stempel mee daar deze nummers op platen staan die respectievelijk al weer dateren van 2015 en 2013.

Het spookachtige Between Walls Of Glass opent het concert en legt direct een stevige, solide basis neer. Het nummer start eerder traag, slepend doch goed doordacht opgebouwd en bouwt op naar een blastpartij, waarna een roffelende drum het thema meeneemt naar het einde toe. Exiles start dreigend en dreunend door het samenspel tussen bas, drum en synthpartijen. De bas heeft trouwens een lekker vettig randje meegekregen qua sound. Vervolgens horen we het typisch tokkelende scherpe gitaarspel van de tandem Static en Golem XIV, intens doorleefd. Prachtig om horen zo op plaat. Ik ga het al maar meteen duidelijk maken: extreem puik werk om het geluid van dit optreden zo intens op plaat neer te leggen en alzo ook het live-gevoel mee te geven. Hope dreunt al rollend binnen en heeft toch wat een ander karakter dan de twee eerste nummers op deze plaat. Nochtans, wanneer het blastthema in het midden de bovenhand neemt is de link met nieuwer werk duidelijk. Vervolgens krijg je nog zo goed als foutloze versies te horen van Spirit Into Cristal (dat nummer met die industrial touch in het begin), Shattered Vertebrae Of The Zodiac (dat nummer met dat lekker jazzy drumritme en het bezwerende hoofdthema) en Void Within (dat nummer met dat opzwepend begin en die blastende eindpartij). Dreams Of Quiet Places is de beangstigende instrumentale uitloper van een erg puik concert.

Een plaat die je het optreden van de heren laat herbeleven. Voor zij die niet aanwezig waren, mezelf incluis, een perfecte weergave van de live show, mede dankzij de bijna perfecte mix en mastering. Ik heb dit zelden zo gehoord bij een live-opname. Het zou de band te kort doen wanneer ik zou zeggen dat je dit album hier alleen al voor zou moeten kopen.

Label:

Pagan Records, 2020

Tracklisting:

 1. Between Walls Of Glass
 2. Exiles
 3. Hope
 4. Spirit Into Cristal
 5. Shattered Vertebrae Of The Zodiac
 6. Void Within
 7. Dreams Of Quiet Places

Line-up:

 • Static – Gitaar, synths
 • Ion – Basgitaar, zang
 • Golem XIV – Gitaar
 • Ygg – Drums

Links: