Mord’A’Stigmata – Like Ants And Snakes

Wat doet het met een artiest wanneer je gedurende meer dan twee jaar bijna niet kan repeteren, optreden, toeren en dan ook nog eens in isolatie moet doorbrengen? De Poolse blackmetalavantgardisten van Mord’A’Stigmata brengen dit verhaal onder de vorm van hun zesde langspeler en de opvolger op het livealbum Songs For The Exiles (Live At Roadburn 2019). De nieuwste plaat kreeg de titel Like Ants and Snakes met zich mee. Dat livealbum maakte toch behoorlijk wat indruk, deels ook door de erg sterke performance die dan ook nog eens vervat werd of omhuld werd met een beresterke productie.

Op een wat eigenaardige wijze start Blood Of The Angels. Het lijkt wel alsof een tikkende klok je medemaatje wordt. En wanneer je vervolgens goed luistert, tikt dat klokje met behulp van de drumstokken van de Heer Galyga gewoon verder. Het creëert een wat nerveuze ondertoon. Een toon die je toch niet meer kwijtraakt. Iets wat de avantgardistische insteek van Mord’A’Stigmata ook gewoon karakteriseert natuurlijk. Je wordt in dit eerste nummer vergast op wat diepere vocalen, spookachtige samenzang en piano- en synthpartijen die wat voorbij lijken te fladderen, als de engelen telkenmale hun vleugels spreiden. Op donkere en stoffige eerder jazzy wijze wordt We Dance ingezet. Een nummer dat best naast een stoffig jazzy, blackmetalnummer van bijvoorbeeld het Oekraïense White Ward kan gezet worden. De Polen zijn net dat beetje meer experimenteel. De insteek lijkt echter bij momenten dezelfde te zijn.

Het titelnummer vangt aan met een erg sterk drumthema dat wordt ondersteund met flou, glad gitaarwerk en synth ondertonen en komt alzo toch net iets te traag op gang. Misschien net zo traag als mieren en slangen zich soms voortbewegen in het vochtige gras op zoek naar iets lekkers. Goed gevonden wel om het nummer te beëindigen op de wijze waarop het startte. Verder meander je mee op donkere golven naar het einde van de plaat en moet je zeker niet vergeten de bijzonder indrukwekkende bariton sax solo te aanhoren op Constant Sway.

Intrigerende, enigmatische plaat dit Like Ants And Snakes van de Polen van Mord’A’Stigmata. Een krachtig vervolg op de eerder vermelde liveplaat. Voor degenen die binnen de black metal graag de randen, hoeken en kanten opzoeken. Voor hen die het liever wat meer experimenteel en minder recht toe, recht aan wensen. Zij kunnen zich verlekkeren aan deze plaat en bij uitbreiding de gehele backcatalog van Mord’A’Stigmata.

Score:

80/100

Label:

Pagan Records, 2022

Tracklisting:

  1. Blood Of The Angels
  2. We Dance
  3. Like Ants And Snakes
  4. I Am The Arm
  5. Constant Sway
  6. Voluntarily Gone

Line-up:

  • Yan Galyga – Drum, percussie
  • Jakub Calka – Gitaar, piano, synthesizer
  • Lukasz Dziamarski – Zang, basgitaar
  • Jacek Scierenski – Gitaar

Links: