Moonsorrow – Jumalten Aika

Moonsorrow – Jumaltan Aika
Century Media, 2016

De nieuwe van de Finse folkbrigade Moonsorrow is er, eindelijk. De vorige plaat Varjoina Kuljemme Kuolleiden Maassa dateert uit 2011 en beviel me destijds niet erg, maar wat ben ik blij dat ik deze Finnen nog niet afgeschreven had. Jumaltan Aika, wat vrij vertaald ‘het tijdperk van de goden’ betekent, is meteen een schot in de roos voor deze band bij haar kersverse label Century Media.

Vernieuwend is het uiteraard niet, en wellicht zal Moonsorrow dat ook nooit worden. Toch valt er geen band op te sommen die deze oerkracht nog weet aan te brengen in pagan black metal. Tien jaar geleden vielen de namen Bathory en oude Thyrfing en vandaag vallen die nog steeds. Jumaltan Aika laat echter een band horen die met die nostalgische Scandinavische woudgeest een eigen pad volgt en nog steeds timmert aan lange nummers die, in tegenstelling tot de vorige full-length, erg sterk zijn.

Zo trapt de band af met een toptrack die heerlijk duister, maar ook ongelofelijk episch aanvoelt. Ruttolehto (…) start met epische zanglijnen, maar opnieuw vallen die oude repetitieve gitaarlijnen in die me zelfs lichtjes richting oude Satyricon doen denken. Misschien dat het Finntroll-folkfeest het sterkst aan het licht komt op Suden Tunti, maar in deze band wordt het werk van Henri Sorvali nog steeds in andere banen geleid. Nergens rijmt dit met oprechte vrolijkheid, je kan er hoogstens wat Midnattens Widunder in terughoren binnen een duistere setting. Tot slot klinkt ook het slepende Mimisbrunn verdraaid lekker met de fleurige inbreng van de instrumenten en het heldenkoor op de achtergrond.

Moonsorrow heeft op die manier anno 2016 een gouden formule in handen. Enerzijds klinkt deze epiek enorm nostalgisch en wint de band ongetwijfeld alle zielen van pakweg oude Thyrfing met deze nieuwe langspeler. Anderzijds is folk prominenter aanwezig, de productie top en de gelaagdheid van deze nummers erg doordacht, waardoor fans van hedendaagse folk metal met gemak mee op de kar springen. Naar mijn gevoel is dit hun beste plaat sinds Verisäkeet en is het de folktopper van april, en dat is geen grap.

Tracklisting:
Moonsorrow – Jumaltan Aika

  1. Jumaltan Aika
  2. Ruttolehto Incl. Päivättömän Päivän Kansa
  3. Suden Tunti
  4. Mimisbrunn
  5. Ihmisen Aika (Kumarrus Pimeyteen)

Line-up:

  • Ville Sorvali – Zang, bas
  • Henri Sorvali – Gitaar, zang, synth, accordeon, jodenharp, tin whistle
  • Marko Tarvonen – Drums, gitaar, zang
  • Mitja Harvilahti – Gitaar, zang
  • Markus Eurén – Synth, zang

Links: