Monolord – Your Time To Shine

Sinds het debuutalbum in 2014 is Monolord snel een gevestigde naam geworden als het gaat om stoner/doom metal. Nieuwe albums, singles en EP’s komen ook nog eens met enige regelmaat uit. Verbazingwekkend dus dat de eerste en enige albumrecensie van Zware Metalen alweer uit 2014 stamt. Het eerste en bekendste album Empress Rising werd toen al een overdonderend debuut genoemd. Ondertussen zijn we na enkele albums, die we al dan niet onterecht over het hoofd hebben gezien, uitgekomen bij Your Time To Shine. Is het nog steeds zo overdonderend als toen?

Bedwelmend is de juiste term om de lekker zwaar aangezette doom van Empress Rising te omschrijven. Je gaat al snel kopje onder in een zee van geluid om pas vele minuten later, onder de indruk, weer aan de oppervlakte te verschijnen. No Comfort uit 2019 is veel meer een melodisch album te noemen. Net zoals bij bands als Electric Wizard – waar dit album me ook aan doet denken – beleef je een trip waarin je jezelf betrapt op wild headbangen in de woonkamer met je ogen dicht. Niet gek dus dat ik high van hoge verwachtingen het nieuwe album opzet. Helaas bekruipt me als eerste het gevoel van direct opkomende nuchterheid. Kwalitatief is er op de eerste nummers niks aan te merken. Het is goed gespeeld, de opname is mooi schoon. En toch. Is dit alles?

Hoe goed nummers als The Weary, I’ll Be Damned en het net iets betere To Each Their Own ook in elkaar steken; in vergelijking met vorig werk is het vrij vlak. Het neemt me niet mee uit de soms wat saaie realiteit. Het raakt me simpelweg minder dan gehoopt. Volgens Monolord is dit het meest ongefilterde album tot op heden waarop nieuwe donkere wegen verkend worden. Nu ben ik er uit principe altijd voor dat bands, met het risico op een wat slechter album, ervoor kiezen om hun creativiteit aan te spreken en te experimenteren. Maar deze omschrijving snap ik niet. Hoezo ongefilterd? Dit is juist het meest gelikte werk, het schoonste album, dat ik van Monolord heb gehoord. Het klinkt juist als meer gefilterd, niet minder.

Toch kan je dit album niet meteen afschrijven, want de laatste twee nummers zijn absoluut de moeite waard, goed zelfs. Het titelnummer Your Time To Shine is weer lekkere stoner metal, met een saus van subtiliteit en nuance die je ook bij No Comfort terugzag. The Siren Of Yersinia is wat mij betreft het meest geslaagde experiment van deze plaat. Het brengt de enkele positieve elementen van het nieuwe album samen met het zo herkenbare geluid van de band. Misschien dat Monolord had moeten beginnen met hun titeltrack. Om het misselijkmakende gebruik van het woord shinen te omzeilen: pas vanaf dit nummer is de tijd aangebroken dat de band echt tot zijn recht komt. Die tijd had beter kunnen beginnen bij de start van het album. Voor nu raad ik vooral aan om bij een eventuele aanschaf van de LP vooral de B-kant te draaien.

Score:

73/100

Label:

Relapse Records, 2021

Tracklisting:

  1. The Weary
  2. To Each Their Own
  3. I’ll Be Damned
  4. Your Time To Shine
  5. The Siren Of Yersinia

Line-up:

  • Thomas V Jäger – Vocalen, gitaar
  • Mika Häkki – Bas
  • Esben Willems – Drums

Links: