Monolord – Empress Rising

Monolord – Empress Rising
Easyrider Records, 2014

Uit het niets is er opeens het Zweedse trio Monolord, die met het debuutalbum Empress Rising een lekkere bak stonerdoom op de wereld loslaten.

Het openingsnummer Empress Rising zet met twaalf minuten al direct de toon. Uiterst riff-geörienteerd, een zeer stevig basgeluid en met cleane vocalen, die een “space-achtige” vervorming hebben meegekregen. Een naam als Electric Wizard komt direct naar boven drijven, maar toch is het net even anders, al was het alleen maar omdat Monolord toch wat meer doom ondergrond heeft. Het navolgende Audhumla is met zeven minuten de kortste en tevens instrumentale track, maar wat een lekkere riffs vallen er te beluisteren. De overige drie nummers zijn weer met zang en duren zo’n negen minuten en klinken ook gewoon lekker.

Een lekkere bak stonerdoom is eigenlijk niet de juiste benaming. Een overheerlijke bak dekt de lading nog wat beter. Een overdonderend debuut mag je dit gerust noemen. Voor vinylliefhebbers is wellicht nog van belang, dat de vinyloplage in allerlei soorten (beperkt) verkrijgbaar is en er is tevens een digitale downloadcode bijgevoegd.

Tracklisting:
Monolord – Empress Rising

  1. Empress Rising
  2. Audhumbla
  3. Harbinger of Death
  4. Icon
  5. Watchers of the Waste

Line-up:

  • Thomas Jäger – Zang
  • Mika Häkki – Bas
  • Esben Willems – Drums

Links: