Monkey3 – Sphere

Misschien doet de naam Monkey3 bij sommigen nog steeds wenkbrauwen fronsen, maar na een muzikale carrière van ruim achttien jaren zouden we het Zwitserse viertal gerust als de pioniers van de psychedelische progressieve stoner rock mogen bestempelen. De vijf vorige langspelers waren telkens van een dermate hoog niveau dat ik alvast reikhalzend uitkeek naar het mogelijks volgende pareltje in de collectie: Sphere.

Weet je, laat ik onmiddellijk alle spanning wegnemen: dit is gewoonweg het allerbeste album ooit door de band gemaakt! Met zijn speeltijd van liefst elf minuten mag Spirals openen en word je direct meegezogen in een filmisch avontuur waarbij je zelf zonder enige moeite passende beelden weet te verzinnen. Het begint als een frisse lentebries die naarmate het nummer vordert al snel de kracht van een tropische orkaan aanneemt. De virtuositeit van het gitaarspel en de erg prominent aanwezige old style keyboards zorgen dat het geheel op een onwaarschijnlijk dynamische manier in elkaar past.

Axis kenmerkt zich dan weer door zijn aanstekelijke groove en hoog classic rockgehalte. De toetsenbijdragen ergens halverwege deze song doen ons meteen denken aan een robuust achtergrondkoor. De melodieuze alsook repetitieve klanken hebben een eerder hypnotiserende werking wanneer Prims uit de luidsprekers weergalmt, aangesterkt met een hoog Ennio Morricone-gehalte. De vooruitgeschoven single Mass laat zich vooral kenmerken dankzij het uitmuntende gitaarspel, dat een mooie mix brengt van stonerrock, vintage metal en eighties hardrock. Na het dromerige Ida neemt Ellipsis ons tot slot mee naar een nieuwe episode binnen de wondere wereld van Monkey3 waar alle eerder genoemde ingrediënten wederom verfrissend samensmelten.

Kort samengevat: Sphere luistert lekker weg en mikt daarbij op sfeer. Ofwel word je hierdoor geraakt, ofwel doet dit je simpelweg niets … Na tweeënvijftig minuten was het game over maar wat verlangde ik naar meer, veel meer.  De gasten van Monkey3 leverden ontegensprekelijk een buitengewoon album af.

Score:

88/100

Label:

Napalm Records, 2019

Tracklisting:

  1. Spirals
  2. Axis
  3. Prism
  4. Mass (feat. Bumblefoot)
  5. Ida
  6. Ellipsis

Line-up:

  • Boris – Gitaar
  • Kevin – Bass
  • dB – Keys
  • Walter – Drums

Links: