Mondo Generator – Fuck It

Ik had nog een paar .ZIP bestanden op de computer staan. Eentje daarvan was Mondo Generator met Fuck It. Werkelijk geen idee hoe ik eraan kom, want ik heb er niet om gevraagd. Maar akkoord, hij verdiende een luisterbeurt, zodat u ook weer weet dat deze band van Nick Oliveri nog steeds bestaat.

Nick Oliveri inderdaad, een naam die bekend werd met Kyuss en Queens of the Stone Age. Mondo Generator voorziet in punky stoner. De muziek is experimenteel, en de titel van het debuutalbum, Cocaine Rodeo, geeft een goed beeld van wat voor soort muziek hier wordt gemaakt. Nick Oliveri neemt zelf de emocore vocalen op zich. Dat is wat overdreven gesteld, maar de vocalen zijn de reden dat ik nooit echt van deze band ben gaan houden. Jammer dat die vocalen zo prominent op de voorgrond staan.

Nowhere Man start in Palm Desertstijl. De meeste nummers duren maar een minuutje of drie. Zo ook Up Against the Void met een punky aanpak en een hoog tempo. De energie die erin is gestopt lijkt meer op een dronken ‘wie kan het hoogst in de lantarenpaal klimmen’-wedstrijd dan oprechte rock ‘n roll. Het komt net niet helemaal lekker aan. Veel geschreeuw, weinig wol. Voor je het weet lig je met de achterkant van je hoofd op de stoeptegels naar de sterren te staren. De track Kyuss Dies biedt een leuke afwisseling met minder overdreven vocalen en gemusiceer. Gelijk komt de muziek veel beter aan. Het is hier licht groovend in plaats van brutaal. Het nummer zelf is een wat melancholische aanklacht tegen de huidige line-up. Op Turboner krijgen we oprecht boze punk. ‘We’re gonna party tonight’ en we gaan vechten. Of zoals Nick Oliveri verderop in het titelnummer stelt: ‘I’m an angry boy’ oftewel ‘Ik ben een boze jongen’. Die wat onstuimige woede komt in dit nummer prima naar voren. S.V.E.T.L.A.N.A.S. is een saai niemendalletje met een hoop ongecontroleerde woede. De drums spelen mee met de opgezweepte zanglijnen. Het gaat ten koste van groove en dynamiek. Mondo Generator is wat er gebeurt als je muzikanten die finesse hebben vrij woeste materie laat spelen. Alsof er een jazzdrummer metal aan het spelen is. Het is mij wat teveel ingehouden overtuiging. Tracks als It’s You I Don’t Believe In en Death Van Trip zijn inwisselbaar en doen alles nog eens dunnetjes over.

Het feit dat deze release stond te verstoffen op mijn pc was een veeg voorteken. Weinig muziek op Fuck It weet echt indruk te maken. Bovendien tref je een handvol met vullertjes aan. Muzikaal schippert het tussen Nowhere Man en Turboner, maar bijna geen ander dan deze twee nummers weet een blijvende indruk op mij te maken. Ik heb al betere punk voorbij horen komen dit jaar. Mondo Generator maakt het zich er makkelijk vanaf met Fuck It. Te makkelijk.

Score:

70/100

Label:

Heavy Psych Sounds, 2020

Tracklisting:

1. Nowhere Man
2. Up Against The Void
3. Kyuss Dies!
4. Turboner
5. Fuck It
6. When Death Comes
7. Listening To The Daze
8. Silver Tequila: 666 Miles Away
9. S_V_E_T_L_A_N_A_S
10. There’s Nothing Wrong
11. Death Van Trip
12. It’s You I Don’t Believe
13. Option Four
14. Disease With No Control

Line-up:

  • Nick Oliveri – Basgitaar, gitaar, vocalen
  • Mike Pygmie – Gitaar
  • Mike Amster – Drums

Links: