Monastrium – Church of Bones

U kent het wellicht wel: zoek de zeven verschillen. Die twee striptekeningen in de krant of het tijdschrift waarbij bewust zeven verschillen in tekening twee aanwezig zijn. Twee zijn er snel te vinden, drie andere lukt na wat langer zoeken ook nog wel, maar die andere twee kan je vaak niet vinden. Dit gaat ook op voor het nieuwe album van het Poolse Monasterium in vergelijking met het vorig jaar uitgebrachte album Deus Vult van Evangelist. Beide albums zijn dan ook niet geheel toevallig verschenen op het label Nine-Records, dat maar blijft bewijzen dat het een neusje heeft voor een potje prima traditionele en epische doom.

Het is inmiddels een niet al te goed bewaard geheim meer dat enkele leden van Evangelist ook actief zijn in Monasterium. Meest in het oog (of moet ik zeggen: oor) springende hiervan is toch zeker zanger Michal Strzelicki, die met zijn aparte nasale stemgeluid op de albums van beide bands nadrukkelijk zijn stempel zet. Hij gaat op dit album zelfs even wat vaker en verder de hoogte in. Monasterium zelf houdt het ten opzichte van Evangelist wat aan de sobere kant, dus bijvoorbeeld geen achtergrondkoortjes. Epische doom zonder opsmuk, zeg maar, en dat werkt ook prima. Variatie in wat rustigere momenten en mooie gitaarsolo’s zijn ruimschoots aanwezig. Invloeden van Candlemass zijn wel nadrukkelijk terug te vinden, maar je kan het slechter verzinnen. Op het laatste nummer The Last Templar is er sprake van een heus duet tussen Michal en Leo Stivala van de Maltese doomformatie Forsaken. Een zeer geslaagde afsluiter van een zeer geslaagd doomalbum.

Church of Bones is een album dat door de liefhebbers van traditionele doom metal blind aangeschaft kan/moet worden. Jaarlijst materiaal! Verder mag u de zeven verschillen zelf zien uit te vogelen, de overduidelijke zijn hierboven al vermeld…

Score:

89/100

Label:

Nine Records

Tracklisting:

 1. Church of Bones
 2. La Danse Macabre
 3. Liber Loagaeth
 4. Ferrier of the Underworld
 5. Embrace the Void
 6. The Order of the Dragon
 7. Sleeping with the Dead
 8. The Last Templar

Line-up:

 • Michal Strzelecki – Zang
 • Tomasz Gurgul – Gitaar
 • Filip Malinowski – Bas
 • Maciej Berniak – Drums

Links: