Evangelist – Deus Vult

Om maar direct verwarring te voorkomen: dit is niet de deathmetalband uit de Verenigde Staten, maar de doommetalformatie uit Polen. Deze heren, die zich in nevelen hullen omtrent hun echte namen en wie wat doet in de band, zijn met Deus Vult toe aan album nummer drie, dat uiteraard weer bol staat van de epische doom metal.

Na de gebruikelijke korte gesproken aanloop, kan er weer ten religieuze strijde getrokken worden, immers de Heer wil het! Het openingsnummer laat al direct horen, dat het met die epische doom metal wel snor zit. Op een rustig tempo, maar zeker niet al te langzaam, wordt met strijdlustig drumwerk en effectieve doomriffs direct de toon gezet met openingsnummer God Wills it!.  Zoals het bij epische doom gebruikelijk is, is er ook veel aandacht voor mooi gitaar soleerwerk. Een nummer als Heavenwards is daar een uitstekend voorbeeld van. Waar wellicht wel wat aan gewend zal moeten worden, zijn de vocalen. Deze zitten in de hogere regionen en dat gaat zonder problemen, maar de zangstem zelf is wat binnensmonds. Gabor Holdampf (Magma Rise/Mood) is daar ook zo’n voorbeeld van. Maar het moet worden gezegd, na enkele luisterbeurten ben je daar wel aan gewend en is dit geen probleem meer. Zo wordt het uiteindelijk 45 minuten genieten, met daarbij nog een eervolle vermelding voor het ruim acht minuten durende Eremitus.

Conclusie mag zijn, dat er zo op de valreep nog een album toegevoegd kan worden aan de Jaarlijst. Nu weten de liefhebbers van traditionele en epische doom inmiddels wel, dat als iets op Nine Records is uitgebracht, dit meer dan de moeite waard is. Deus Vult is echter nóg iets meer de moeite waard!

Score:

86/100

Label:

Nine Records, 2018

Tracklisting:

  1. God Wills it!
  2. Memento Homo Mori
  3. Heavenwards
  4. Prophecy
  5. The Passing
  6. The Leper King
  7. Eremitus (Keeper of the Grail)

Line-up:

  • Godfather Doom
  • Michael the Puritan
  • Wimpfinder General

Links: