Monarch – Never Forever

Eindelijk is de herfst weer begonnen, weg met die zonnestralen. Tijd voor de afbraak van al het leven en vroeg invallende duisternis. Al die vrolijkheid gaat op een mens zijn zenuwen werken. En gelukkig zijn de vrolijke Fransen van Monarch het helemaal met mij eens. Onder leiding van Eurogirl wordt er alweer een achtste album op de wereld losgelaten en vrolijk is hierbij wel het laatste woord wat in je op zal komen.

Eerlijkheid gebied mij te zeggen dat dit mijn eerste kennismaking is met dit gezelschap, maar hiervan ben ik onder de indruk. Vanaf opener Of Night with Knives wordt er een dramatisch laag tempo gespeeld, ergens tussen extreme funeral doom en drone in. Te weinig melodie voor funeral doom en net teveel aanslagen om de vergelijking met bijvoorbeeld Sunn O))) overeind te houden. En dan vanuit de verte fluistert de zangeres er zachtjes overheen, om langzaam heen en weer te schieten tussen een gestoord ziek monster of een compleet verwrongen Lana Del Rey. Ook het tempo wordt van tijd tot tijd opgepikt, maar dansmuziek wordt het nergens. Een transformatie met melodieuze elementen doet mij bijna direct een gelijkenis horen met SubRosa.

De drie langste werken zijn de parels op deze plaat, groeibriljanten die laag over laag zijn opgebouwd. Deze worden onderbroken door een soundscape en een cover van Black Diamond van Kiss, Diamant Noir. Gelukkig werd ik hier op gewezen, want het past zo naadloos in de eigen stijl dat het er niet uit te halen was geweest. Ook dit laat zien hoe geweldig deze Fransen zijn in het bewerken en vertalen van ideeën naar dit muzikale werkstuk.

Koppel deze muzikaliteit aan een palet van uitzichtloosheid en de doomliefhebber weet dat dit een release is die dit jaar zeker beluisterd moet zijn. Absoluut geen voer voor vrolijkheid, hoewel zoveel uitzichtloosheid bij mij toch elke keer een grijns van oor tot oor op mijn gezicht weet te toveren.

Score: 

88/100

Label:

Profound Lore Records, 2017

Tracklisting:

  1. Of Night, With Knives
  2. Song To The Void
  3. Cadaverine
  4. Diamant Noir
  5. Lilith

Line-up:

  • Eurogirl – Zang, Effecten
  • Shiran Kaïdine – Gitaar
  • Miomio – Gitaar
  • Michell Bidegain – Bas
  • Benjamin Sablon – Drum

Links: