Molarbear – You Will Need Gods

Vorig jaar was ik een weekend in Belfast. Ik vond het een toffe, maar ook rauwe stad. Molarbear levert met You Will Need Gods een plaat aan die die sfeer uitstekend weergeeft. Rauwe, ongepolijste stoner/metal die wel wat raakvlakken heeft met Red Fang en Black Tusk (maar dan met zang).

De nummers worden vol overgave gespeeld en er zit echt een enorme energie en drive in de tien nummers op de plaat. Bij vlagen koppelt Molarbear de drive van punkrock aan sludgeriffs. In eerste instantie klinkt het ook redelijk rechttoe rechtaan, maar dat is slechts oppervlakkig bedrog, want bij herhaaldelijk en nauwkeurig luisteren komen er steeds meer interessante momenten bovendrijven. En dan hoor je hoe Molarbear zijn sludge/stoner metal op interessante wijzen koppelt aan andere genres, zoals bijvoorbeeld de riff op Harbringers, dat wel een vertraagde versie lijkt van de riff van Concubine van Converge. Of op You Will Need Gods, waarbij een nu-metal riff voorzien wordt van een gruizig geluid en knorrige zang.

En over die zang gesproken, die past geheel bij de opzwepende muziek van Molarbear. De zanger heeft een kwaliteit die ik nog wel eens mis bij veel bands. En dat is weten wanneer je je bek moet houden. Dat zouden gerust meer zangers mogen doen, want dit geeft meer ruimte voor de vele vette riffs en het laat de muziek wat meer ademen. Een goed voorbeeld hiervan is Fail to See.

Wanneer hij wel schreeuwt, is het bij vlagen ook indrukwekkend. In opener Cataclysm schreeuwt hij Hopelessness is Profound over een hele vette riff. Daarna is het nummer ook gelijk afgelopen en dat waardeer ik wel. Molarbear houdt de nummers overwegend kort zodat de essentie van de songs goed naar voren komt. En hoewel energie de gemene deler is tussen de songs, beklijft niet alles. Er staan wel catchy stukken op, zoals in  First Layer of Skin en vooral You Will Need Gods, die aardig weg beuken maar ook herkenbare zanglijnen hebben. Terwijl een nummer als Omega Supreme een monsterlijke groove kent. Maar over het algemeen blijft er net wat te weinig hangen. Net iets te weinig spitsvondige breaks, riffs of melodieën. Maar ach, over het algemeen is dit een energieke plaat geworden van dit Noord Ierse viertal die fans van het stonergenre zeker zou moeten bekoren.

Score:

70/100

Label:

Cursed Monk Records, 2022

Tracklisting:

 1. Cataclysm
 2. Fail To See
 3. The Chalice
 4. Hatchet Storm
 5. Harbringers
 6. First Layers Of Skin
 7. You Will Need Gods
 8. Omega Supreme
 9. No Reward
 10. Divine Treason

Line-up:

 • Rowan Morrey – Zang, gitaar
 • Andy Morrison – Gitaar
 • Dara – Gitaar
 • Dave – Bas
 • Adi Henderson – Drums

Links: