Misery Index/Commit Suicide – Split cd

Misery Index/Commit Suicide – Split cd
(Willowtip/Earache, 2005)

Een schijfje dat al een tijd lang met 2-componenten lijm muurvast in m’n cd-speler zit, is deze split cd van de twee Amerikaanse death/grind bands Misery Index en het wat minder bekende Commit Suicide. Beide bands leverden voor dit stukje gewapend beton twee eigen nummers en één cover aan.

De zelf geschreven tracks van Misery Index liggen in de lijn van hun Overthrow EP en de Retaliate full length, maar dat was te verwachten aangezien deze opnames alweer uit 2002 stammen. In die periode maakte mijn favoriete Dying Fetus en Misery Index drummer Kevin Talley nog deel uit van de band, wat de opnames voor mij toch wel een meerwaarde geeft. Geen grote verrassingen dus, gewoon heerlijk beukende death/grind zoals we dat van Misery Index kennen, zoals ze wat mij betreft nog jaren door mogen gaan. De Disrupt cover Reality Distortion maakt het geheel mooi af.

Het voor mij wat minder bekende Commit Suicide maakt een vorm van death/grind die vergelijkbaar is met de muziek van Misery Index, maar in dit geval helt de death/grind-balans iets meer naar de death-metal kant over dan bij Misery index en hebben de nummers een iets rauwer geluid, wat de muziek lichtelijk extremer doet overkomen. De gitaren klinken lekker gruizig, het drumwerk is lekker strak en extreem en de zanger klinkt als een wild zwijn dat levend aan het spit geregen is. Lekker bandje dus. Wel grappig trouwens om het nummer Open Casket van Death eens in een andere vorm te horen.

Voor mensen die nog niet met een of beide bands bekend zijn is, dit een uitstekend kennismakings schijfje, en iedereen die de bands al kende, kan blind tot de aanschaf overgaan, want dit plaatje beukt en ronkt aan alle kanten. Nu ga ik mijn stereo denk ik maar even wat rust gunnen, want ik geloof dat ik wat rook aan de achterkant zie opdoemen.

Tracklist:

Misery Index:

  MiCs200

 1. My Untold Apocalypse
 2. Alive?
 3. Reality Distortion (Disrupt cover)

Commit Suicide:

 1. In All This Revelation
 2. With Not Distaste
 3. Open Casket (Death cover)

Line-up:

Misery index:

 • Jason Netherton – Zang en basgitaar
 • Mike Harrison – Zang en gitaar
 • Kevin Talley – Drums
 • Sparky Voyles – Gitaar

Commit Suicide:

 • Dan – Basgitaar
 • Damian – Gitaar
 • Lee – Drums
 • Neal – Gitaar
 • Scott – Zang

Links:

Website Misery Index
Website Commit Suicide
Website Willowtip
Website Earache