Misanthropic Rituals – A Path Through Absent Places

Schrijf maar op! De nieuwe The Everdawn of Scheitan komt uit New Jersey, USA! The Everdawn of Scheitan? Je weet wel die Zweedse cult-bands rond Pierre Törnkvist en Oskar Karlsson, lekkere opzwepende melodische black metal uit de mid-jaren ’90, waar is de tijd. Al nu, de tijd is er weer, van nooit weg geweest! Misanthropic Rituals brengt die tijd terug middels hun tweede langspeler met als titel A Path Through Absent Places.

De vocalen van Ymir zijn messcherp, puntig en gevarieerder dan deze van de heer Törnkvist. De instrumentale uitvoering vanwege de heer Bones is meer dan bovengemiddeld. Jammer wel van die kunstmatige drumsound, het klinkt als een drum uit een doosje. Wat wel erg sterk is, die kerel kan ook nog eens piano spelen!

Neem nu een nummer als Dweller In Nocturnes. Een magistraal pianothema draagt eigenlijk de gehele song die lekker strak en old school in elkaar steekt. Vervolgens heb je wel in elke track een heerlijke groove of een riffje met een knipoog naar het verleden zitten. Luister naar het vochtige, slepende Beset With Shroud of Pitch of analyseer At the Gyre Of Holocaust dat de boel danig op sleeptouw neemt door het gebruik van een klassiek baskickthema. Het afsluitende The Mountain My Cairn zweept de boel heerlijk naar het einde toe, als de drum hier net wat meer ballen had gehad, klonk het des te bruter. Het instrumentale An Absent Place had niet gemoeten voor mij maar past eigenlijk, als we de lijn doortrekken, wel perfect in het algehele plaatje.

Overtuigend materiaal van dit duo! Wel nog productioneel heel wat werk aan de winkel, maar kom, de muzikale basis is meer dan aanwezig. Lekker groovend, heerlijk melodieus, een erg aanstekelijk plaatje.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

  1. The Violation Paradise
  2. Dweller In Nocturnes
  3. Beset With Shroud Of Pitch
  4. At The Gyre Of Holocaust
  5. An Absent Place
  6. The Mountain My Cairn

Line-up:

  • Bones – Alle instrumenten
  • Ymir – Zang