Mind Driller – InBolution

Een Mind Driller kan je dezer dagen wel even gebruiken. InBolution bevat de B-kantjes van het derde album Involution, dat het Spaanse industrialmetalsextet twee jaar geleden loste. Geen van die drie boorkoppen heeft al in onze zware geesten gedraaid. Gitarist Javix kennen we wel van het zeer matige Hasswut.

Om een Duitse zinsnede zit Mind Driller evenmin verlegen. Al is het totaalplaatje veel minder Neue Deutsche Härte-gericht. Het heeft meer weg van de industrial gothic van een Crematory. Dat komt vooral door het vocale spectrum: er zingen een Disneyprinses, een Disneyprins en een schreeuwer mee met de knisperende processoren, golvende pulsen en een semi-episch sterrenkleed. Aanvankelijk kneden de gitaren louter de akkoorden wat op of smeert de bas de electroketting tijdens de gitaarluwe strofes. Op de eerste echte besnaarde meerwaarde is het wachten tot de timmerende riffs van Denken.

Meteen het nummer dat je in je afspeellijst zou kunnen zetten. Zou kunnen zetten, want ook daar valt de sprookjesachtige Disneyzang regelmatig te poezelig uit. Gelukkig treft de diepe testosteronzang – net als in het tweede nummer trouwens – regelmatig wél vol. Spijtig dat de keyboards exact dezelfde melodie als die zang spelen, waar ze met een andere partij wat meer reliëf hadden kunnen scheppen.

De remixen dan. Zoals wel vaker, bestaan die uit veel zware EBM-beats, die knetteren onder de distortion en waar alle snaren vakkundig uitgeknipt zijn. Van de zang blijven alleen de Disneyduetten en enkele bewerkte scandeerzinnen over. Uitzondering is The Last Drop. Daar waart de enige raszuivere Neue Deutsche Härte-pompriff met diepe zang rond in plotse minimalistische synthdesolaatheid, pianospel en de prins en de prinses die hun liefde aan elkaar bezingen.

Voor wie dat trouwens zelf ook eens wil doen, biedt Mind Driller tot slot nog een drietal instrumentale versies aan. Al lijkt het ons een fabel dat iemand zich daar effectief aan zou wagen. Misschien na een geestboring of drie.

Label:

Art Gates Records, 2020

Tracklisting:

 1. Prophecy (nieuw nummer)
 2. Overthrow (bonustrack Involution)
 3. Denken (bonustrack Involution)
 4. Calling At The Stars (Caos Remix door J.X. Hasswut)
 5. The Game (Covid Remix door J.X. MD)
 6. The Last Drop (Explosion Remix door Scherbentanz)
 7. Prophecy (instrumental)
 8. Rotten (instrumental)
 9. The Last Drop (instrumental)

Line-up:

 • Estefania Aledo – Zang
 • V – Zang
 • Daniel N.Q. – Zang
 • Javier ‘Javix’ Oriente – Gitaar en programmering
 • Pharaoh – Basgitaar
 • Ramón H. Torregrosa – Drums

Links: