Hasswut – Atomkrieg

We weten wat je denkt, maar je denkt verkeerd. Hasswut komt niet uit een Germaanse natie. Het zijn drie Spanjaarden en met Atomkrieg brengen ze hun elpeecollectie eveneens op drie. Het genre heb je wel goed ingeschat: Neue Deutsche Härte. Inderdaad, drie woorden. Drie keer raden of het de moeite is om ermee ten oorlog te trekken!

Panische signalen trappen de deur naar de atoomkelder hoopvol in. Dikke en stampende technobeats zwengelen de riffs kaarsrecht aan en opzwepende synthesizertrafiek pompt het energiepijl op naar eruptieve climaxen, totdat het consistentieprobleem in werking treedt. De stevige stampmachine blijft de rigoureuze rechtlijnigheid dan wel aanvoeren, het gitaarwerk stelt ronduit teleur. Vooral in de climaxuitbarstingen slaat de snaarsmid nog geen visdraad in twee. In de opbouwassemblage blijft het bij een gonzende onderstroom.

Enkele fragmentarische tussenoffensieven wakkeren de schwung nog aan, maar het is na de opener wachten op Die Macht tot de volgende echte kraker. Rette Mich heeft nog een aardig refrein, maar daar haalt de zang de boel dan weer onderuit. De diepe, monotone stem is alleen nuttig om het ritme nog wat strakker in het gelid te commanderen. Af en toe met een lichte en lastig verduurbare poging tot zang, doorgaans als semigrunt. Te verstaan als: iets tussen kreunen en grollen in, met of zonder digitaal membraan errond.

Robuust ritmebeton en gestroomlijnde technologie houden de atoomkelder als enige recht. Die geven het de wildheid van een Raubtier en de technodansbaarheid van Turmion Kätilöt. Alleen daarmee gaat de Spaanse Drievuldigheid echter weinig atomen splijten. Hooguit drie.

Score:

63/100

Label:

Art Gates, 2020

Tracklisting:

 1. Der Radioaktive Mann
 2. Scheisse
 3. Vorwärts
 4. Atomkrieg
 5. Die Macht
 6. La Purga
 7. Der Weg
 8. Rette Mich
 9. Angstlos
 10. Dreck

Line-up:

 • Zufo – Percussie, programmering
 • Daniel NQ – Vocalen
 • Javix – Gitaar

Links: