Minas Morgul – Heimkehr

Heimkehr is de treffende titel, in deze tijden, van het nieuwe album van Minas Morgul. De mannen hebben Robse van Equilibrium gestrikt voor de vocalen. Eens een keer wat anders na zes albums en 20+ jaar bestaan. Wij kunnen erover meepraten. 13R13 gaf er op vriendschappelijke wijze de brui aan in 2018. Tevens werd heer der gitaren Herr Ewald afgelost door een nieuwe gitarist, genaamd Haffi. Heimkehr is zijn debuut.

Volgens de band is Heimkehr een terugkeer naar de roots, maar tevens een doorontwikkeling van elementen die op het laatste album Kult waren te vinden. De melodieuze pagan van Minas Morgul was nooit bijzonder vernieuwend, maar het is een band die riffs kan schrijven.

Op dit album dus de stem van Robse. Zijn stemgeluid schuurt aan bij vikingmetal. Toch net iets anders dan de scherpere zang die je gewend bent van deze band. Na het veelbelovende intro wordt de luisteraar op zijn wenken bediend: Heimkehr gaat van start met volle overtuiging. Melodieuze leads en ruige vocalen vullen elkaar hier prachtig aan.

Niedergang start daarna gelijk met een boeiende riff. Toch hoop je hier op nog net wat extra kracht in het couplet, in plaats van de herhaling van het intro. Zo blijft het liedje in zijn eigen sfeer hangen, maar weet het niet te ontstijgen zoals het eerste nummer dat deed. Stein um Stein start met een riff die van Mayhem is weggelopen. Het volle maanlicht schijnt en de band bouwt op om vervolgens bijna rock ‘n rollend voor te zetten. Het blijft wat rommelig waarbij onduidelijk is waar de band heen wil. In elk geval totdat de band na een intermezzo de draad weer oppakt met stellende dubbele bassdrums.

Totenschiff is gemakkelijk het meest catchy liedje van de plaat met een aanstekelijke deun. Zelfs de gitarist, die doorgaans vrij braaf en methodisch te werk gaat, laat zijn snaren janken. Eindelijk wat harde bends en spelplezier die je weer bij de les grijpen. V.F. heeft een andere methode: namelijk een plots intermezzo tegen het eind van het liedje. Dein Erwachen is wat melancholischer van karakter, waarbij de samenzang het idee geeft dat de heren rondom een vuurtje zitten en herinneringen aan de laatste mammoetjacht ophalen. De vocalen van Robse zijn hier lekker geanimeerd.

Een aardige plaat van Minas Morgul. De hoogtepunten zijn duidelijk: Totenschiff en  Heimkehr. Hoewel Robse zijn vocalen een prettige ervaring voor het oor zijn, denk ik dat een nieuwe zanger wel wat meer een stempel kan drukken op de muziek. Dit zou bijdragen aan minder het ‘gastbijdrage-gevoel’ dan wat het album nu oproept. Liefhebbers van pagan black metal kunnen gerust kopen, want veel beter heb ik in dit genre nog niet gehoord dit jaar.

Score:

81/100

Label:

Trollzorn Records, 2021

Tracklisting:

 1. Prolog: Sturm aus Ost
 2. Heimkehr
 3. Niedergang4. Stein um Stein
 4. Teufel
 5. Weltenfall
 6. Totenschiff
 7. V. F.
 8. Dein Erwachen
 9. Epilog: Tiefe Narben

Line-up:

 • Robse – Vocalen
 • Berserk – Drums
 • Saule – Gitaar
 • Haffi – Gitaar
 • Janke – Basgitaar
 • Jen – Keyboard

Links: