Metallica – S&M2

De eerste Symphony & Metallica, zoals het album eigenlijk genaamd is, stamt uit 1999. Sindsdien heeft Metallica drie nieuwe studioalbums uitgebracht. Laten we voorzichtig stellen dat de meningen over die drie albums nogal uiteenlopen, waarbij ik persoonlijk redelijk te spreken was over de laatste twee (Death Magnetic en Hardwired… To Self-Destruct). Twintig jaar na de eerste samenwerking met het San Francisco Symphonic Orchestra was het tijd voor een tweede samenwerking. De uitvoering, S&M2, was destijds in de bioscoop te zien en is nu, een jaar later, uitgebracht op diverse mediaformaten. Wij focussen ons vandaag puur op de muziek.


We trappen vertrouwd af met The Ecstasy of Gold waarna, net als op het eerste deel, The Call Of Ktulu volgt. Dat beide nummers goed werken in dit format wisten we natuurlijk al en er is dan ook weinig op aan te merken. For Whom The Bell Tolls is ook een oude bekende, alleen is dit nummer naar voren geschoven in de setlist. Tot nu toe weinig reden dus om tot aanschaf over te gaan als je het eerste deel al in huis hebt. Gelukkig zijn de heren van Metallica ook niet gek en krijgen we nog genoeg materiaal wat niet op S&M1 staat. Sowieso is elk studioalbum van Metallica vertegenwoordigd op dit album (Lulu is een Lou Reed album -Red.)


De verhouding tussen “nieuwe” nummers en nummers die ook op het eerste deel staan is prima. Een band als Metallica ontkomt er nou eenmaal niet aan om sommige nummers elke keer weer te spelen. Een optreden van de band is niet compleet zonder nummers als One, Master Of Puppets of zelfs Nothing Else Matters en dus komen die gewoon weer voorbij. Zoals gezegd is de setlist prima in orde en is er voor elk wat wils.

Aan het begin van de tweede set krijgen we een stukje les in klassieke muziek in de vorm van de Scythian Suite en The Iron Foundry, Opus 19, beiden keurig begeleid door een introductie, zodat de Metallica-fans ook weten waar het over gaat. Hierna verrast de band enigszins door het derde deel van The Unforgiven te spelen. Een briljante zet naar mijn mening, want de studioversie bevat al aardig wat orkestrale elementen. De band sluit groots af met alle bekende hits achter elkaar aan.

Wie het eerste deel van dit album al helemaal grijs gedraaid heeft gaat weer genieten. De toevoeging van een orkest blijkt ook met nieuwer werk van Metallica goed te werken. In deze tijd van gebrek aan grote concerten kan iedereen zijn/haar hart ophalen aan dit meesterwerk, waarbij zowel de band als het orkest als mede het publiek in topvorm zijn.

Label:

Blackened Recordings, 2020

Tracklisting:

 1. The Ecstasy of Gold
 2. The Call of Ktulu
 3. For Whom the Bell Tolls
 4. The Day That Never Comes
 5. The Memory Remains
 6. Confusion
 7. Moth Into Flame
 8. The Outlaw Torn
 9. No Leaf Clover
 10. Halo on Fire
 11. Intro to Scythian Suite
 12. Scythian Suite, Opus 20 II: The Enemy God and the Dance of the Dark Spirits
 13. Intro to the Iron Foundry
 14. The Iron Foundry, Opus 19
 15. The Unforgiven III
 16. All Within My Hands
 17. (Anesthesia) – Pulling Teeth
 18. Wherever I May Roam
 19. One
 20. Master of Puppets
 21. Nothing Else Matters
 22. Enter Sandman

Line-up:

 • James Hetfield – Zang & Gitaar
 • Lars Ulrich – Drums
 • Kirk Hammett – Gitaar
 • Robert Trujillo – Bas
 • Michael Tilson Thomas – Dirigent
 • San Francisco Symphony – Orkest

Links: