Thy Art Is Murder – Dear Desolation

Vierde album voor het Australische deathcore gezelschap Thy Art Is Murder. De band is één van de weinige overlevers binnen het genre en dat is in mijn ogen en oren gerechtvaardigd. Zeker nu frontman CJ McMahon terug van de partij is en hopelijk ook blijft (zal afhangen van zijn middelengebruik wellicht) is de band weer helemaal zichzelf. Nuclear Blast gelooft er in ieder geval nog in. Nu de rest van de wereld nog.

Thy Art Is Murder trok deze zomer doorheen Amerika met onder andere Decapitated en naar horen zeggen speelden ze de Polen regelmatig naar huis, voor diezelfde Polen zichzelf naar huis speelden. Aan deze plaat is in ieder geval te horen waaraan dat gelegen heeft. Thy Art Is Murder grossiert namelijk in pompende riffs en combineert die steeds vaker met staccato Poolse hakriffs en Behemoth-achtige stijlelementen. Sla The Son of Misery er bijvoorbeeld maar eens op na, of Death Dealer. Op andere nummers komt dan weer een hardcore-dynamiek boven met veel breaks en pitgeweld tot gevolg. De nummers zitten wel vrij eendimensionaal in elkaar, door een gebrek aan variatie in het gitaardepartement, ze richten zich wel erg vaak op herkenbaarheid. Niet erg, want dit is vooral fysieke muziek, en je wil in de pit niet plots staan springen terwijl een plotse plotwending het tempo abrupt verandert.

Qua deathcore een uitermate lekker album, met Poolse deathmetal-elementen en hardcorevibes à volonté. Wellicht live een stuk indrukwekkender dan op plaat, al is deze in de auto ook een succes, vooral ‘s morgens op weg naar het werk als de hersenen nog niet goed wakker zijn en de adrenaline zorgt voor opengesperde pupillen. Fijne pepplaat.

Score:

81/100

Label:

Nuclear Blast, 2017

Tracklisting:

 1. Slaves Beyond Death
 2. The Son of Misery
 3. Puppet Master
 4. Dear Desolation
 5. Death Dealer
 6. Man Is the Enemy
 7. The Skin of the Serpent
 8. Fire In The Sky
 9. Into Chaos We Climb
 10. The Final Curtain

Line-up:

 • CJ McMahon – Vocalen
 • Andy Marsh – Gitaar
 • Sean Delander – Gitaar
 • Kevin Butler – Bas
 • Lee Stanton – Drums

Links: