Meridian Dawn – The Fever Syndrome

Soms zet je een plaat op en denk je: ‘dit weten we, dit kennen we, dit hebben we al eens gehoord. En als dit niet beter wordt dan keil ik heel de boel door het openstaande raam en flikker ik alles zo vlotjes in de vuilbak.’ Vaak loopt het echter niet zo een vaart. Ik kan best heel wat verdragen maar de zangpartijen op deze nieuwe van het duo Meridian Dawn laten me geen keus. Ik zet mijn raam al even wagenwijd open. De jongeman die verantwoordelijk is voor de keelgeluiden is niemand minder dan Andy Hämäläinen (Armageddon, Nightrage, Crystal Tears). Tja, en dan mag er nog geschreven worden dat de vocalen die hij te berde brengt, in het verlengde liggen van deze van bijvoorbeeld Tomas Lindberg van At The Gates. Mij kan heer Andy toch niet overtuigen. En dan moet de plaat nog beginnen…

Wat naast de zang meteen opvalt, is de productie. Deze rammelt langs alle kanten. Zo staan de gitaren veel te braaf ingemixt, neemt de eerder doffe bas net te weinig ruimte in en klinkt de drum als een verzameling lege dozen. Wat een gedoe en we staan nog maar in het begin van de plaat. De muziek is gemakkelijk te doorgronden, het is de melodieuze deathmetalvariant die we al honderden keren hebben gehoord. Niks, maar dan ook niks op deze The Fever Syndrome is fris, vernieuwend of goed doordacht. Je zit gewoon te luisteren naar het zoveelste broertje of zusje van Soilwork, At The Gates en de rest van de bende.

Het lekkerste nummer op de plaat is het nummer Thieves. De videoclip van dit nummer dateert al van 2014 wat me doet vermoeden dat deze heren al hun singles van de afgelopen jaren gewoon opnieuw hebben opgenomen en op een blinkend schijfje hebben laten persen. Lekker aan dit nummer Thieves is de bruutheid, zijn de melodielijnen. Jammer van die ongemakkelijke vocalen en die productie. Jammer, heel jammer. Wel nog eindigen met een positievere noot. Ook het nummer Dressed In Ice is een goed nummertje, mede door de inbreng van de cleane lijnen, de sterke solo en de typische bijtende twin-lead.

Kortom, ik ben er al klaar mee na twee luisterbeurten. Net niet door de venster maar het komt toch vervaarlijk dicht in de buurt. Maar als ik de vuilnisman zie ga ik dit schijfje toch meegeven, misschien vindt hij het plaatje nog leuk. Veel mensen gaan dit oordeel te streng vinden, dat mag. Ik ga eindigen met volgende heldere samenvatting: vervang de zanger, poets die productie op en je hebt een heel ander vertrekpunt.

Score:

55/100

Label:

Seeing Red Records, 2020

Tracklisting:

 1. Iconic
 2. Fever Syndrome
 3. With A Heavy Burden
 4. God To All
 5. Involuntary Seclusion
 6. Luminescent
 7. It’s All a Dream
 8. Thieves
 9. Dressed In Ice

Line-up:

 • Anthony Hämäläinen – Zang
 • Nick Ziros – Gitaar, bas

Links: