Merchant – Beneath

Met Suzerain bracht het Australische kwartet Merchant één van de betere sludgy, doomy (in de geest van YOB en Pallbearer) debuutalbums van 2016 uit. Nu, dertien maanden later, is er al een opvolger: Beneath.

Aan het recept is in die korte tijd uiteraard niet veel gesleuteld. Slepende ritmes, extreem laag gestemde gitaren en grunt-achtige keelzang kenmerken ook Beneath. Echter, zelfs voor een doom-album vormen de twee tracks een wat eentonig geheel. Die toon is op zich prettig en op Guile As A Vice is zeker nog te genieten van een fijne intro en een lekkere heavy groove. Voor Succumbing speelt het instrumenten mishandelende deel van de band meer in dienst van de vocalen, wat direct zorgt voor een meer houterige compositie en een gebrek aan meeslepende passages.

Beneath beklijft dan ook minder dan zijn voorganger en zal, ondanks de verwachtingen van het ingehuurde PR-mannetje, waarschijnlijk niet de boeken in gaan als één van de beste albums in het genre van 2017. Misschien is Beneath het product van een te grote gretigheid om na het relatieve succes van Suzerain opnieuw iets met de wereld te delen. Hoe dan ook luidt het advies aan de doomliefhebber om Merchant gewoon te blijven volgen, maar bovenal is het Merchant’s zaak om aan een volgende release meer zorg te besteden en minder op de pure sound te vertrouwen.

Score:

60/100

Label:

Black Bow Records, 2017

Tracklisting:

  1. Guile As A Vice
  2. Succumbing

Line-up:

  • Ben – Gitaar
  • Murgy – Vocalen
  • Nick – Drums
  • Wilson – Bas

Links: