Menschwalsch – Verdelgh & heersch

Op het prille Vidar Records verschijnt de debuutplaat van het uit Zwolle afkomstige Menschwalsch (geniale naam, bonuspunten voor deze vondst): Verdelgh & heersch. Jawel, we hebben er weer een extreme metalband bij die gewoon de moerstaal bezigt en zich niet verliest in het inferieure Engels. Menschwalsch maakt death metal in het straatje van At the Gates, Morbid Angel, Death, Bloodbath en Dismember. Niet de hele tijd in de hoogste verschnelling dus, met gevoel voor melodie maar zonder in te boeten op bruutheid.

Voor een eerste product klinkt Verdelgh & heersch prima. Zoals gewoonlijk bij dit soort kleinere releases moest de drummer aan bandruimte inleveren en staan de vocalen prominent vooraan in de mix. Ik zeg bewust ‘vocalen’, want hoewel Menschwalsch alleen M de credits geeft, hoor ik toch echt meerdere zangers de revue passeren. Samen met zijn kornuiten W (gitaar) M (gitaar), R (bas) en D (drums), gromt, roggelt, krijst en – af ten toe – pigsquealt M zich in ieder geval door het uiterst aangename resultaat heen. Menschwalsch doet niet zo moeilijk: de death metal van de Zwollenaren is laagdrempelig en pakt je direct na de start bij de kladden om je ruim veertig minuten later met een laatste krachtinspanning weer tegen de grond te smijten.

Soepeltjes en met hoorbaar plezier hebben de anonieme medeklinkers deze plaat volgespeeld. Natuurlijk klinken niet alle overgangen even natuurlijk, maar er is hoorbaar gewerkt aan het maken van afwisselende nummers en het moet gezegd worden: de tracks op Verdelgh & heersch klinken af. De variatie tussen mid-tempo en beukende stukken is prima en W en/of M krijgt/krijgen regelmatig de gelegenheid te laten horen wat hij/zij kan/kunnen. Maar reken niet op veel gitaarsolo’s, het blijft wel death metal natuurlijk.

Fijne, degelijke, ja zelfs verfrissend klinkende death metal. Want hoewel de meeste inspiratiebronnen van de band het hoogtepunt al achter de rug hebben, staat Menschwalsch helemaal in het hier en nu en is er met Verdelgh & heersch een plaat gemaakt die past bij een jonge band. Niks old-school, heden ten dageschool! Er is met het instrumentaaltje De Verhevenen zelfs een rustpuntje ingebouwd, om te voorkomen dat we helemaal in paniek raken van zoveel bruutheid in één keer. We leven wel in het tijdperk van safe spaces natuurlijk.

Een belofte voor de toekomst, dit Menschwalsch. Luistertips: hoe de band het tempo opvoert in Klabusterbeern, de fraaie overgang tussen De verhevenen en Perschvleesch, de woeste agressie in Roggelend de hel binnen en het gehele, ijzersterkte Gebroedsels, inclusief het verrassende einde. Een debuutplaat om trotsch op te zijn!

Score:

82/100

Label:

Vidar Records, 2020

Tracklisting:

 1. Verdelgh & heersch
 2. Menschwalsch
 3. Graffenwaffel
 4. Klabusberbeern
 5. De verhevenen
 6. Perschvleesch
 7. Roggelend de hel binnen
 8. Eigen vleesch eerscht
 9. Gebroedsels

Line-up:

 • M – Vocalen
 • W – Gitaar
 • M – Gitaar
 • R – Bas
 • D – Drums

Links: