Memories of Old – The Zeramin Game

Een debuut van een nieuwe symfonische powermetalband is dit. Het zijn echter absoluut geen beginners. Dit is Memories of Old met The Zeramin Game. Het album wordt uitgebracht via het altijd vrolijke Limb Music dat het alleenrecht op coole symfonische powermetalbands lijkt te hebben. Ziet eens even de geweldige kleurtjes op dit album aan. Dat kan alleen maar een feest worden toch? De zanger van dienst is Sabaton‘s Tommy Johansson. Toen ik op zijn Wikipedia keek, bleek er een band te bestaan die als genrelabel heeft: Christian Melodic Neoclassical Power Metal. Verzin het maar eens! Golden Ressurrection heet die band overigens, waar Tommy Johansson driemaal een bijdrage aan leverde. The Zeramin Game begon als het project van Billy Jeffs (Nightmare World). Al snel wist hij een aantal andere muzikanten te strikken voor Memories of Old.

De heldere tenor van Tommy Johansson is de prettige asset van de band. Het gitaarwerk is vaak simpel, maar in de details en solo’s schemert de individuele kwaliteit door. De muziek op dit album is toch een stuk minder rechtlijnig dan die van Sabaton. Het is epische neoclassical power metal, en dus een laagje minder over-the-top als bands zoals Gloryhammer of Ancient Bards. Dit is meer in de lijn van een groep als Human Fortress of Rhapsody (en zijn duizend afgeleiden), maar dan minder met de nadruk op virtuositeit en meer nadruk op de songstructuur. Het doet me zelfs aan oude Freedom Call denken. Genoeg andere bands genamed and shamed.

Zera’s Shadow start met typische zeewaardige orgeltjes met ditmaal een zeer overtuigende vocale bijdrage. De epiek waar de band op vaart doet denken aan het werk van de Finse producer Antti Martikainen. Sorry, toch nog even een naam tussendoor. Het is een liedje met een Arabische twist met een ontzettend sterke opbouw, catchy hook, en een songwriting die je constant ‘teast’. Schijnbaar is dit nummer al enige tijd geleden uitgebracht. Gelukkig duurt het meer dan acht minuten, want je krijg er niet snel genoeg van. Destiny heeft een opbouw als een shanty ballad, met sustains en kalm laverende keyboards. De solo smaakt eveneens goed. De teksten op dit album gaan van: ‘Just carry on, and a new day will come’ tot ‘Hoist the sail!’. Typische symfonische power metal dus, wat dat betreft.

Het nautische thema komt tot een hoogtepunt op Across the Sea met ‘tralalala’-riedels en een verwijzing naar Dragonforce in de teksten. The Zeramin Game doet exact wat je verwacht met een speeltijd van meer dan veertien minuten. Een epische track die in de lijn van het album weer breed is opgezet. De tijd wordt genomen om op te bouwen, en pas na 2:30 minuten valt de zang in. De mix is gebalanceerd en professioneel, zonder al te gelikt te klinken. Het is eerder een typische rockmix met harde drums en een spel om aandacht tussen de gitaar en keyboards.

The Zeramin Game is zoals de band zelf zegt een bonanza van goede liedjes. Daar is geen woord van gelogen! Typerend is de nautische invalshoek. Andere sterke punten zijn de ruimtelijke opzet, de unieke opera-vocalen, de sterke melodielijnen en het krachtige, maar veelal gedecideerde gitaarwerk. Minder is de soms gefragmenteerde songwriting. Het klinkt soms alsof teveel ideeën bij elkaar zijn geplakt waardoor de draad onduidelijk wordt. Jammer, want je kan duidelijk horen dat er heel wat analyse heeft plaatsgevonden. Dit betekent dat er ook wel wat gedateerdheid doorklinkt, maar dat noem ik oldschoolgevoel. Waar de liedjes minder als een lappendeken van individuele ideeën klinken, daar is de band op zijn best. Het is best knap hoe de band dit genre weet te brengen, met een metalen ernstigheid. De Nederlandse scene voor dit type muziek is echt veel te klein, maar geef het eens een kans!

Score:

81/100

Label:

Limb Music, 2020

Tracklisting:

 1. In Exordium
 2. Overture
 3. The Land of Xia
 4. Zera’s Shadow
 5. Some Day Soon
 6. Destiny
 7. Across the Seas
 8. Arrival
 9. A Hooded Traveller
 10. Fowlen’s Revenge
 11. The Zeramin Game
 12. Finale
 13. The Architect’s Eyes (CD Bonus Track)

Line-up:

 • Billy Jeffs – Gitaar, Drums, Keyboards
 • Tommy Johansson – Vocals
 • Anthony Thompson – Keyboards
 • Erick Tekilla – Basgitaar

Links: