Master – Alive in Athens

Voor altijd een grote naam in de underground der extreme metal: Master. Eerst uit Chicago, later uit het dorpje met de onuitspreekbare naam Uherské Hradiště in Tsjechië. De eerste twee albums, Master uit 1990 en On the Seventh Day God Created… Master van een jaar later, mogen gerust onder het kopje ‘Klassiekers’ worden weggeschreven. De grote doorbraak bleef uit, maar bandleider Paul Speckmann trok zich er weinig van aan. Hij is de kar niet alleen altijd blijven trekken, de band blijft er met de regelmaat van de klok albums uitgooien.

De nieuwste boreling is een live-album met de titel Alive in Athens, ruim twintig jaar nadat Iced Earth die titel al claimde. De opnames in de MODU club in de Griekse hoofdstad dateren uit 2016 en de volger van de band vult dan gelijk twee zaken in: het materiaal is nog van voor de laatste studio-plaat Vindictive Miscreant die immers in 2018 uit de hel kwam borrelen én de nummers worden gespeeld met 2/3 van de vorige line-up, die met Zdeněk Pradlovský op drums en Alex ‘93’ Nejezchleba als gitarist. De uitgave verschijnt overigens in fraai aangeklede verschillende vinylversies en op cd in gelimiteerde oplages. Allemaal verzorgd voor de liefhebber door het Nederlandse label Doc Records.

Tot zover alle feitjes en weetjes, op naar de muziek. Paul Speckmann had ook in 2016 Abraham al een hand gegeven, maar was nog steeds niet van plan het rustiger aan te doen. De nummers razen voorbij, op de hielen gezeten door ’s mans voortstuwende grom. Alive in Athens is geen perfect klinkend live-album, maar laat een grimme, rauwe, band horen waarbij het zweet van de plaat afspat. Het publiek is minder goed vertegenwoordigd (en afgaande op Ome Google passen er ook niet bijzonder veel mensen in MODU), maar dat doet niets af van de prestatie van Master. Die is er precies één zoals je mag verwachten.

Alive in Athens is gewoon een fijne liveplaat van een ervaren band. Geen absolute must maar wel een fijne toevoeging aan de collectie van de liefhebber van dodelijke thrash. En ach, dat er een overbodige drumsolo opstaat wordt helemaal weggenomen door de cover van Black Sabbath: Children of the Grave. Lekker hoor!

Zelf horen hoe Alive in Athens klinkt? Zware Metalen geeft exemplaren van het album weg!

Label:

Doc Records, 2020

Tracklisting:

 1. Master
 2. Subdue the Politician
 3. Shoot to Kill
 4. Slaves to Society
 5. Judgement of Will
 6. Submerged in Sin
 7. Collection of Souls
 8. Unknown Soldier
 9. Re-enty and Destruction
 10. Betrayal
 11. Cut Thru the Flesh
 12. Drum Solo
 13. Remorseless Poison
 14. Pay To Die
 15. Children of the Grave

Line-up:

 • Paul Speckmann – Vocalen, bas
 • Alex ‘93’ Nejezchleba – Gitaar
 • Zdeněk Pradlovský – Drums

Links: