Massacre – Mythos

Na de droogte komt grote regen, zo luidt het (mij ook niet zo bekende) gezegde. Het sluit prima aan bij het weerbeeld van de afgelopen dagen maar klopt ook in het geval van de Amerikaanse deathmetaltitanen Massacre. Na wat het leek eonen van stilte – vooruit zeven jaar – kwam de band met de ietwat onbestendige bezetting vorig jaar ineens met een album. En nu, nog geen jaar na die Resurgence is daar alweer nieuw werk in de vorm van een EP, kortweg Mythos genaamd.

Nu was er niet veel mis met Resurgence maar op Mythos doen Kam Lee en zijn huurlingen er nog een schepje bovenop. De tempi en overgangen klinken allemaal wat natuurlijker en het simpele, maar effectieve drum- en riffwerk sluit net iets meer aan bij die huppelende deathmetalwerkjes en grafmuziekjes op het klassieke From Beyond. Over het geheel genomen denken we ook wat meer spelplezier te horen.

Mastermind (en grote inspiratie van Napalm Death’s Barney) Lee lijkt zelf ook wel in de gaten te hebben dat hij met deze EP echt iets in handen heeft, want ten minste twee nummers van Mythos hebben de setlist al gehaald. Misschien ook wel bij het optreden dat Massacre op 6 september 2022 in de Metropool in Enschede speelde, maar dat moet je maar aan de gelukkige winnaar van onze prijsvraag vragen. Met die twee nummers heb je overigens de helft van deze EP te pakken, want na vier energieke en afwisselende songs is de pret voorbij. En hoewel we snappen dat juist het stampende, ook in een kolkende pit gemakkelijk mee te brullen The Dunwich Horror live wordt gebracht, gaat onze voorkeur in de keurige huiskamer vooralsnog uit naar de smerige opener Behind The Serpent’s Curse waaraan ook Anders Odden van Cadaver zijn in loog gemarineerde stembanden leent.

Nog even noemen dat we in het zwaar op een oude Death-riff leunende The Mythos That Lovecraft Built blij verrast opkeken bij een a-typisch melodieuze solo te midden van het van al het duikbomgeweld. Het laat horen dat Massacre af en toe ook nog wat nieuws doet. Voor zijn doen dan hè, want ik zie het er toch niet van komen dat we op de volgende plaat – a la Jiskefet – druk met onze vingers knippen op allerlei ingewikkelde jazzpatronen. Nee, recht zo die gaat!

Vijftien minuten pure death van de oude school met de diepe gorgelgrunt van Kam Lee. Nog even een horrorhoesje erom heen met als middelpunt misschien wel de grote Lovecraft zelf die zijn demonen fantaseert om erdoor verteerd te worden. Nik meer aan doen, dachten wij zo.

Label:

Nuclear Blast Records, 2022

Tracklisting:

  1. Behind The Serpent’s Curse
  2. The Dunwich Horror
  3. The Mythos That Lovecraft Built
  4. The Thing On The Doorstep

Line-up:

  • Kam Lee – Putgrunt
  • Mike Borders – Basgitaar
  • Brynjar Helgetun – Drums
  • Jonny Petterson – Gitaar
  • Rogga Johansson – Gitaar
  • Scott Fairfax – Gitaar

Links: