Martyrium – Abandon Hope

Vanuit Maasbree, in het Nederlandse deel van Limburg, werd de wereld in 2001 overvallen met Ideology of Death van Martyrium: een lekker fel klinkend death/thrash-plaatje waar je anno 2020 echt even je best voor moet doen om er doorheen te komen. Niet omdat het geboden materiaal zo slecht is, maar de mix laat nog wel wat te wensen over (lees: sneldrummen op keukenapparatuur) en ook de krijs van Jan van Eersel zal niet bij iedereen in de smaak vallen. Eerherstel voor de band zat er echter niet in: vrij snel na de release viel Martyrium uit elkaar. Maar nu, bijna twintig jaar later, is er zowaar een doorstart met het heerlijke Abandon Hope.

Martyrium’s tweede klinkt in alle opzichten beter. Hoewel de helft van de band vervangen is, is Abandon Hope een meer dan waardige opvolger van de eerste plaat. Vanaf de eerste tonen van Hail to the Slaughter pakt de band je bij de strot, om vervolgens flink door te knijpen. Hoewel alles in eigen beheer is opgenomen, hoeft drummer Job van de Graaf zich eindelijk niet meer te schamen als hij zijn partijen aan vrienden en familie laat horen en met Jos Lemmen is er een uitstekende grunter gevonden die de juiste balans weet te vinden tussen felheid en verstaanbaarheid.

Een zure criticus zou kunnen schrijven dat Abandon Hope geen seconde origineel klinkt en dan zou hij nog gelijk hebben ook, maar dat is totaal niet relevant. Deze plaat staat garant voor ruim een half uur absoluut plezier en dat komt vooral doordat de passie van de mannen die het geheel hebben opgenomen ervan afspat, ondersteunt door het wel degelijk sterke songmateriaal. Al in 2014 kondigde de herstart van Martyrium zich aan dus het kwartet heeft duidelijk lang gewerkt aan de voltooiing van dit album. En het resultaat mag er absoluut zijn met elf even korte (gemiddeld drie minuten) als doeltreffend agressieve, intense tracks die ook nog eens lekker melodieus uit de hoek komen: knap gedaan van gitarist Geert Rijs.

Kortom, in stomvervelende coronatijden is dit een voorbeeld van een plaat die het leven dragelijk blijft maken. Verplichte kost voor iedereen die zijn muziek het liefst op standje tien tot zich neemt en als een dolle door het huis wil rennen. Ook bijzonder geschikt om coronakilo’s kwijt te raken, dit Abandon Hope. Spring op de fiets met dit tussen je oren en voor je het weet rij je als eerste over de streep op de Champs-Élysées.

Score:

88/100

Label:

Eigen beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Hail to the Slaughter
 2. Rites for False Gods
 3. Abandon Hope
 4. Painless Death
 5. Hate Is Mine
 6. Age of Wolves
 7. Untamed Devestation
 8. Heretic Hell Hordes
 9. Ashes of Mankind
 10. Forgotten Shadows
 11. Falling into Despair

Line-up:

 • Jos Lemmen – Vocalen
 • Geert Rijs – Gitaar
 • Sander Stappers – Bas
 • Job van de Graaf – Drums

Links: