Margarita Witch Cult – Margarita Witch Cult

Een nieuwe uitgave van het Heavy Psych Sounds label? Veel kans dat je dan te maken hebt met een doom/stoner album. En ja hoor, dat geldt zeker voor het debuutalbum van het uit Birmingham afkomstige powertrio Margarita Witch Cult.

Als band het woord “witch” in je naam plaatsen, dan zul je wel iets hebben met het occulte. En dat onderwerp komt inderdaad terug. Het woord “witch” komt ook nog eens in twee songtitels voor. Behekste muziek dus? Betoverend? Of niet? Laat me ze vooral bezwerend noemen.

Het album trapt meer dan degelijk af met Diabolical Influence. Al onmiddellijk een loden riff, een flard stonergetunede gitaren, een donderende bas, meerstemmige vocalen en een groovy, fuzzy sound. Waarom heeft het Engels toch van die woorden waar geen perfect Nederlands equivalent voor bestaat?

Het korte Death Lurks At Every Turn schakelt een nerveuze versnelling hoger, flirt met QOTSA en Kyuss en mengt een potje metal met de gore stonersound. Snelheid terugschakelen en tegelijk weer een zware riff uit de gitaar schudden gebeurt in The Witchfinder Comes. Een heropgenomen nummer van op hun democassette uit 2022 met een naar de jaren ’70 verwijzend tussenstuk. Hoor je hier de “oude” Black Sabbath”? Ah ja, en nog geen klein beetje. Maar als je zo’n nummer als nieuwe band uit je pen kunt doen vloeien, dan zit er toekomst in. “Proto doom” is een term die daarvoor nog al eens wordt gebruikt.

Be My Witch. He hola, die drumintro ken ik hoor, dat is Run To The Hills van Iron Maiden. Ah wacht, nu komt er even een new wave gitaar ook bij???? En daar is de bas … Ok, ok toch een stevige rocker dus. De stevige rocker gaat over naar een bijzonder korte, snelle rocker met Annihilation, geïnspireerd op Let There Be Rock, maar met vocalen die helemaal anders zijn. Kan het nog korter? Zeker wel: het instrumentale Theme From Cyclops klokt af op iets meer dan anderhalve minuut. Laat dat het grootste, zelfs enige nadeel zijn aan dit album: zo verdomd kort. 31 minuutjes maar.

Naast Theme From Cyclops staat er nog een instrumentaal nummer op het album: Aradia. Hier past het etiket stoner volledig, inclusief de overstuurde gitaren.

Margarita Witch Cult, en het gelijknamige album, komt hoog bij mijn favorieten van 2023 te staan. Ik hou van de sound, de mix van metal en stoner, de gepaste effecten. Wie graag al eens naar Nebula, Orange Goblin of Uncle Acid luistert mag dit plaatje zonder nadenken aanschaffen en luid door zijn luidsprekers jagen!

Margarita Witch Cult band

Score:

83/100

Label:

Heavy Psych Sounds, 2023

Tracklisting:

 1. Diabolical Influence
 2. Death Lurks At Every Turn
 3. The Witchfinder Comes
 4. Be My Witch
 5. Annihilation
 6. Theme From Cyclops
 7. Lord of the Flies
 8. Aradia
 9. Sacrifice

Line-up:

 • Scott Vincent – Vocalen en gitaar
 • George Casual – Drums
 • Jim Thing – Bas

Links: