Malphas – Flesh, Blood & Cosmic Storms

Het lijkt wel of deze Zwitsers van Malphas niks anders meer te doen hebben dan ranzige black metal te maken! Nog geen goed jaar geleden kwam Divinity’s Fall uit en nu staan de heren er weer met een nieuwe plaat; Flesh, Blood & Cosmic Storms. Kan toch, hoor ik je denken. Natuurlijk! De logica zit hem in het feit dat het opnameproces van Divinity’s Fall al dateerde van 2020. Pas twee jaar later werd de plaat dan aan de man gebracht, vandaar.

Sinds 2022 maakt A. Tlemati deel uit van deze blackmetalbende maar voor de opnames diende hij noodgedwongen grotendeels de vocalen uit handen te geven wegens conflictuerende agenda’s. Niet getreurd dachten de andere leden, dan kelen we de boel wel zelf in. Het gros van de vocalen werden dan ook door Raven Dust en J uitgevoerd. J kennen we natuurlijk ook van het magistrale Aara. Een band die intussen deel III van hun Triade drieluik met als subtitel, Nyx, heeft uitgebracht via Debemur Morti productions.

Ycheil is direct een behoorlijk weerbarstige opener. Strak, agressief en bruut maar tegelijk ook melodisch en dynamisch. De heer J brengt behoorlijk wat afwisseling in zijn drumspel, wat natuurlijk ook grotendeels in de hand gewerkt wordt door de aanlevering van erg goede gitaarthema’s door het duo Raven Dust – Xezbeth. Luister maar eens naar die heerlijke rockachtige solo en de magistrale overgang naar het tweede nummer, Armageddon. Het spelen met ritmiek en tempo’s ligt de heren wel want ook in dit nummer wordt er duchtig afgewisseld. Wat korsterige, punkachtige samenzang zet je ook aan om met de kerels mee te brullen. En opnieuw die heerlijk bij wijlen licht avontuurlijke leadpartijen. Het lijkt bij momenten wel of je naar één lang gerekt nummer aan het luisteren bent, want ook de overgang naar Forbidden Knowledge is zo vlotjes dat je geen minuut rust krijgt aangeboden. Moet ook niet natuurlijk. Het mag gezegd en geschreven worden dat de afwisseling in de vocalen op zich ook erg goed uitpakt.

Reign Of Death laat opnieuw heerlijke ritmewisselingen, strakke melodielijnen en stampende thema’s horen. Het blijft maar komen! Dit Flesh, Blood & Cosmic Storms is toch één van de meest afwisselende en strakke blackmetalplaten van de laatste maanden als je het mij vraagt. Daarnaast zijn de heren ook niet vies van wat geëxperimenteer want op Dead Death Dreams werken ze zelfs samen met Liv Kristine (ex – Theatre Of Tragedy, Leave’s Eyes) om te komen tot één of ander ranzig vuil mid tempo stampend nummertje waarin ook wat akoestisch gitaarwerk vervat zit.

Erg sterke opvolger van Divinity’s Fall dit Flesh, Blood & Cosmic Storms van het Zwitserse Malphas. Verwacht stevige black metal met hier en daar misschien een black and roll insteek of hoor ik het verkeerd? En dat verrijkt enkel maar het geheel geluid van deze blackmetalmachine.

Score:

85/100

Label:

Folter records, 2023

Tracklisting:

 1. Ycheil
 2. Armageddon
 3. Forbidden Knowledge
 4. Reign Of Death
 5. Dead Death Dreams
 6. Spirit And Forms
 7. Beyond
 8. Evil
 9. Leper Within
 10. Of Flesh & Blood & Cosmic Storms

Line-up:

 • J – Drum, zang
 • Näbugring – Bas, zang
 • Xezbeth – Gitaar, zang
 • Raven Dust – Gitaar, zang
 • A. Tlemati – Zang

Links: