Malphas – Divinity’s Fall

In 2014 werd dit Zwitserse Malphas opgericht door Xezbeth, Astaroth en Raven Dust. In 2017 kwam dan het volledige album Incantation uit. Nu, ruim vijf jaar later, hebben de Zwitsers getekend bij Folter Records uit Duitsland en ziet Divinity’s Fall, de opvolger, eindelijk het levenslicht. De black metal die de heren brengen zou een mix moeten zijn van Dissection en Watain. Middels onderstaande clip kregen we al wat materiaal te horen eind vorig jaar. Het nummer Exile kondigde immers dit nieuwe album al aan.

Astral Melancholy is eigenlijk één lang uitgerekt nummer van meer dan zes minuten dat een beetje aanvoelt als een erg lange intro. Door de vele break’s en ritmewisselingen, de akoestische partijen, de twinleads, solopartijen en het uitblijven van vocalen, krijg ik toch in elk geval dit laatste idee. Langs de andere kant hoor je wel direct wat de Zwitserse heren in hun mars hebben en lijkt het in elk geval wel te kloppen, datgene waar de promomannen over spraken. Het is inderdaad een mix van Dissection en Watain. Het occulte, ritualistische ligt er wel niet altijd zo dik boven op als bij deze laatste band.

Exile tapt gelukkig uit een ander vaatje, een sneller vaatje. Dit nummer laat ook direct horen dat het productioneel erg goed zit. De vocalen liggen er soms wel wat te scherp bovenop. Het leid je soms een beetje of van de goede balans tussen de andere instrumenten. Een nummer als Forged In The Abyss ademt dan wel weer net iets occulters en ritualistischers. De bij wijlen monotonere drumpartijen van de heer J. zijn hier toe misschien wel het sturende element. Ook de ijskoude, prikkende leadlijnen helpen ook een handje. De heren deinzen ook niet terug om een nummer als In The Name Of War wat thrashy- en heavy-metalachtig te laten starten. Een opzwepende solo op het einde van het nummer viel dan ook te verwachten. Verder lijkt de plaat wat de verzanden vanaf Hymn Of Your Glory. Een acht minuten durend afsluitend epos met als titel Domination verandert daar niet echt iets aan.

Aangename hernieuwde kennismaking met deze Zwitsers van Malphas. Met Divinity’s Fall hebben de heren een behoorlijk strakke (melodische) blackmetalplaat geschreven die je best beluisterd als je zwarte hart klopt voor dit type van extremere muziek.

Score:

75/100

Label:

Folter records, 2022

Tracklisting:

 1. Astral Melancholy
 2. Exile
 3. Wrath Of The Fallen Angel
 4. Forged In The Abyss
 5. In The Name Of War
 6. Hymn Of Your Glory
 7. Divinity’s Fall
 8. Last Breath
 9. Domination

Line-up:

 • J. – Drum
 • Erebos – Bas
 • Raven Dust – Gitaar
 • Xezbeth – Gitaar
 • Astaroth – Zang

Links: