Malevolence – Antithetical

Eerlijk is eerlijk, ik dacht dat dat ik een nieuwe plaat van de Engelse beatdown hardcore band Malevolence had aangevraagd. Niet dus. Dit is een heruitgave van een album uit 2013, van de Portugese band met dezelfde naam. Firecum Records brengt hem opnieuw uit op plaat. Deze band was me evenmin onbekend, zo zag ik in 2013 de fijne clip Slithering. Een blend van black, death, gothic, doom en andere stijlen, voor het gemak gereduceert tot dark metal. Bekendste bandlid is Aires Pereira, tevens bassist bij Moonspell heden ten dage. En oja, de drummer van dienst was ene Dirk Verbeuren. Je weet wel, de Belg die bij Megadeth alles bijeen beukt.

Geen idee waarom dit album nooit groot is geworden, denk ik meteen, want alle ingrediënten waren aanwezig om er in 2013 een succes van te maken. Samael industrial-vibes, progressieve Scarve-neigingen (Dirk Verbeuren, je weet wel), een beetje Carach Angren/Dimmu Borgir theatraliteit, SepticFlesh/Fleshgod Apocalypse melodiewerking … materiaal dat zomaar op Nuclear Blast of pakweg Napalm Records had kunnen verschijnen. De nummers zitten prima in elkaar en in tegenstelling tot het openingsnummer (de video) zijn ze vaak bijzonder avontuurlijk en lang (tot negen en een halve minuut). De halfhese darkgrunt zal niet iedereen bevallen, maar normaal gezien moeten het indrukwekkende drumwerk en de lekkere riffs zeker in staat zijn menig oorschelp te laten wapperen. Net als de viriele baslijnen van de Venezoleaanse Moonspell-bassist Aires Pereira. Ook wie zijn extreme, melodische metal graag catchy heeft, kan zich opwarmen aan paukslagen, keys, koorzang, elektronische toefjes en ander peper en zout die mee de nekspieren in beweging zetten.

Vrij lange nummers, hier en daar relatief veel herhaling en een strot die niet iedereen zal liggen, maar toch vooral erg aanstekelijke melodische “dark” metal met een extreem karakter. Nog maar eens benadrukken dar Dirk Verbeuren verantwoordelijk is voor het ene na de andere kwaliteits-drumsalvo en dat dat op zich al voldoende is om Antithetical uit te proberen. Behalve als je enkel en alleen een diehard beatdown hardcore fan bent natuurlijk.

Label:

Firecum Records, 2021

Tracklisting:

1. Slithering
2. Cult of the Everlasting
3. Devoured Unlimited
4. Antithetical
5. Equilibrium in Extremis
6. Exocortex Momentum
7. Mechanisms of Destructive Behaviour

Line-up:

  • Fred Noel – Gitaar
  • Carlos Cariano – Keel, gitaar
  • Aires Pereira – Bas
  • Paulo Pereira – Keyboards, Programmering

Links: