Majestic Sun – Turbulence

Deze promo is enige maanden blijven liggen op de burelen van Zware Metalen, en met een omschrijving als “posthardnoiseblues” is het begrijpelijk dat niemand zich direct geroepen voelde Turbulence op te pakken. Jammer is dat ook, want het Gentse kwartet van Majestic Sun levert hier een spannend en kwalitatief sterk debuutalbum af.

Het spannende zit ‘m vooral in de veelzijdigheid die Majestic Sun op Turbulence laat horen. Dat begint al met het openingsnummer, dat ingeleid wordt door een mellow ritme, dito riffje, en een schijnbaar uit een Zuid-Amerikaanse tv-show geplukte sample, om vervolgens met een schreeuw in een zwaar stampvoetend ritme getrokken te worden. In de ruim veertig minuten die volgen, doet de turbulente vlucht van Majestic Sun in wisselend tempo een groot aantal verschillende stijlen aan. Terwijl de plaatsen bij het raam continu uitzicht bieden op een bruut landschap van stoner en prog, ziet de passagier met enige regelmaat ook flarden van psych en post, soms zelfs met een glimp thrash. Vanuit het gangpad klinken afwisselend primitief geschreeuw en meer zoetgevooisde woorden, maar gelukkig neemt de bipolaire steward soms ook lange adempauzes. Terwijl de vlucht haar landing nadert, neemt zowel het landschap als de bipolaire steward zijn meest kleurrijke vorm aan, eens te meer bewijzend dat de reis belangrijker is dan de bestemming.

Hoe bruusk of juist soepel de overgang tussen stijlen, tempo’s en vocalen ook, Majestic Sun komt overal mee weg. Zelfs een foeilelijke albumhoes lijkt, met de begeleidende geluiden op Turbulence, ineens volkomen logisch. Majestic Sun heeft met een breed assortiment aan ingrediënten een stijl gecreëerd waar nog geen passend etiket voor bestaat, en om deze op een debuut zo sterk neer te zetten is verdomd indrukwekkend.

Score:

80/100

Label:

Eigen beheer, 2016

Tracklisting:

 1. Circo Grande
 2. The Dicktator
 3. Brenda
 4. Kalispera
 5. Buddha
 6. Point-virgule
 7. Nomad

Line-up:

 • Manuel Remmerie – Gitaar, Vocalen
 • Sébastien Wallaert – Gitaar
 • Dries Van de Putte – Bas
 • Gilles Windey – Drums

Links: