Maiden United – Empire Of The Clouds

Het is 2015 als Iron Maiden het album The Book Of Souls uitbrengt. Afsluiter van dat album is het door Bruce Dickinson geschreven nummer Empire Of The Clouds. Volgens sommigen het meest epische nummer ooit gemaakt door Iron Maiden. Drie jaar later treedt Maiden United op in Carré. De band, ooit begonnen met optreden voor de Iron Maiden Fanclub, covert niet gewoon Maiden nummers, nee het gezelschap maakt er zijn eigen, vaak meer akoestische, uitvoering van. Speciaal voor het optreden in Carré maakt de band een bewerking van het epische Empire Of The Clouds. Omdat het publiek destijds zo enthousiast was over dit optreden, heeft de band besloten het nummer op plaat te zetten en dan gelijk de live opnames ook maar uit te brengen.

Vond je de achttien minuten die het origineel duurt al lang, Maiden United gooit er nog een dikke vijf minuten bij op voor deze versie. De band gebruikt die tijd om het verhaal achter de R-101 te verduidelijken. Door die informatie raak je als luisteraar veel meer betrokken bij het verhaal van de enorme zeppelin en zodoende ga je ook meer op in het nummer. Hoewel het is opgesplitst in vier delen, is het natuurlijk maar één nummer.

De tweede CD brengt ons de opnames waarbij om de een of andere reden het eerste deel achterwege is gelaten. In plaats daarvan krijgen we een versie van Killers. Zanger van dit alles is Woodstik, iemand die in het verleden hiphop maakte en in 2013 deed hij nog mee aan The Voice Of Holland. In de metalwereld kun je hem misschien kennen van zijn bijdrage aan Ayreon. Deze meneer heeft wel een hele fijne stem om naar te luisteren. Dit gecombineerd met de meesterlijke arrangementen van dit album, maakt dat ik dit album nog vele malen afspeel. Vooral lekker bij een kampvuurtje met een koel biertje in de hand.

Label:

Yazmoine Park Music, 2018

Tracklist:

 1. Empire of the Clouds Part 1
 2. Empire of the Clouds Part 2
 3. Empire of the Clouds Part 3
 4. Empire of the Clouds Part 4
 5. Empire of the Clouds Part 2 Live in Carré
 6. Empire of the Clouds Part 3 Live in Carré
 7. Empire of the Clouds Part 4 Live in Carré
 8. Killers ft Wudstik (Bonus track CD only)

Line-Up:

 • Wudstik – Zang
 • Ruud Jolie – Gitaar
 • Joey Bruers – Bas
 • Huub van Loon – Piano
 • Thijs Schrijnemakers – Hammond
 • Perttu Kivilaakso – Cello
 • Mike Coolen – Drums
 • Edward Reekers – Verteller

Links: