Machine Head – Civil Unrest

Nee, dit is niet Machine Head‘s poging om de draak die Catharsis heet goed te maken. Het gezelschap inhuursoldaten rondom zanger/gitarist Robb Flynn heeft onverwachts een digitale single bestaande uit twee nummers uitgebracht die, de naam zegt het al, helemaal aansluit bij de situatie in de wereld in het tot nu toe broeierige jaar 2020. Het past bovendien bij het voornemen van Flynn om met enige regelmaat nummers uit te brengen die niet per se op een album terecht hoeven te komen. En bij de rol die hij blijkbaar voor zichzelf ziet als muzikale opiniemaker in het publieke debat waarbij hij duidelijk preekt vanuit een linkse invalshoek.

Flynn introduceert Stop the Bleeding en Bulletproof als ‘a pair of fierce protest anthems that were both written days after the back-to-back murders of George Floyd and Ahmaud Arbery. They are not for the faint of heart.’ Wie George Floyd is, is u waarschijnlijk niet onbekend. Ahmaud Arberey is een zwarte Amerikaan die op 23 februari werd doodgeschoten nadat hij was opgejaagd door drie blanke Amerikanen. Het zijn in ieder geval stoere woorden voor nummers die in het verlengde liggen van de singles die sinds de laatste goede Machine Head-plaat zijn verschenen. Dat houdt in: krachtige nummers die met veel pathos zijn ingezongen en waar de typische Machine Head-tierelantijntjens (prominente meezingachtergrondvocalen, korte brulrefreinen, groovende drums en ouderwertse gitaarsolo’s) een plekje in hebben gekregen.

Op Stop the Bleeding zingt Jesse Leach (Killswitch Engage) mee en dat heeft geresulteerd in wel wel erg melodieus nummer waar weinig van blijft hangen. Aardig, niet meer dan dat. Dan komt Machine Head op Bulletproof een stuk beter naar voren. Flynn is duidelijk meer in zijn element als hij het rijk alleen heeft (lekker duidelijk articulerend de drie lettergrepen van de titel schreeuwen!) en er zit een heerlijke zeurderige riff in het pompende nummer, waar Carlos Cruz (Warbringer) de trommels beroert. Op Bloodstones & Diamonds zou Bulletproof niet hebben misstaan, maar dat wil niet zeggen dat het aan kan sluiten in het rijtje klassiekers Locust, Darkness Within, Halo, Aesthetics of Hate en noem ze allemaal maar op.

Laten we ons dan maar focussen op het goede nieuws: Machine Head leeft nog, ook na Catharsis.

Een deel van de streamingopbrengsten van Stop the Bleeding gaan overigens naar een goed doel.

Label:

Nuclear Blast, 2020

Tracklisting:

  1. Stop the Bleeding
  2. Bulletproof

Line-up:

  • Robb Flynn – Zang, gitaar
  • Jared MacEachern – Bas

Links: