Lysithea – Star-Crossed

Een melodisch death/doomband uit Dunedin, Nieuw-Zeeland. Het is eens iets anders. De afgelopen jaren kwamen er behoorlijk wat interessante releases uit Oceanië moet ik zeggen. Denk maar aan de laatste albums van Be’lakor met name Of Breath and Bone en Vessels. Ook een band als Ne Obliviscaris komt uit dezelfde regio en is zeker de moeite waard. Merk ik op dat beide bovenvermelde bands wel net uit een ander vaatje tappen dan Lysithea. Lysithea maakt het vaak niet te ingewikkeld, te moeilijk of te complex. Die progressieve saus blijft hier achterwege.

Blijkbaar is deze Star-crossed al hun vierde volledige album. Ik moet met het schaamrood op de wangen toegeven dat ik nog nooit van hen gehoord had. En dat is toch even vervelend. Dit album is goed, niet wereldschokkend of vernieuwend, maar gewoon echt goed!

De band begint de plaat nog wat aarzelend maar vanaf Away en vervolgens met The Longing en het aansluitend, louter instrumentale nummer, Celeste, zit het direct lekker. Logge gitaarpartijen worden besmeerd met diepe grunts en gevoelige keyboardpartijen. Er wordt geopend met behulp van dragende melodische gitaarlijnen en een duidelijke ritmesectie. Puik werk! Soleren kunnen ze eveneens als de beste, niet van die drukdoende Slayer-achtige dingen, maar strak uitgemeten en perfect uitgevoerde melodische varianten. Luister maar naar de solo’s in Away of Fever Dream en je weet wat ik bedoel. In het laatste nummer geven ze nog even gas naar het einde toe, heerlijk! Eerst dreigen en dan losbarsten!

Je hoort in alles wat ze doen dat deze bandleden de nodige ervaring heeft. De songstructuren zijn perfect uitgedacht en de uitvoering is erg goed. Het album geeft me ook vaak een Paradise Lost-gevoel ten tijde van hun release The Plague Within. Eindconclusie is dat dit album zeker de moeite waard is om in je bezit te hebben!

Score:

85/100

Label:

Rain Without End Records, 2019

Tracklisting:

  1. An Empty Throne
  2. Away
  3. The Longing
  4. Celeste
  5. Unearthly Burial
  6. Fever Dream

Line-up:

• Mike Lamb – alle instrumenten
• Mike Williams – zang, alle instrumenten

Links:

Lysithea Facebook
Lysithea Bandcamp