Lykantropi – Tales Be Told

De laatste jaren zijn er meerdere trends gaande waarin de gedempte putten van de muziekgeschiedenis worden opengebroken en uit de gezonken sedimenten nieuwe parels worden opgedolven. Voorbeelden hiervan zijn de jaren ’80-rage met series als Stranger Things en complete muziekgenres als synthwave. Vandaag gaan we echter niet terug naar de jaren tachtig. Neen. Ditmaal is onze tijdsprong nóg groter en vliegen we terug naar de psychedelische jaren zeventig. De Zweedse paddestoelenvreters van Lykantropi hebben namelijk hun derde album uitgebracht.

Omdat ik niet zo veel bands ken die gebruik maken van een fluit, ben ik in de veronderstelling dat iedere band die dit instrument gebruikt in één ademstoot wordt vergeleken met Jethro Tull. Helaas ben ook ik genoodzaakt om een parallel te trekken met deze band. Het is niet alleen de fluit, maar ook de algehele klank van de eerste track die dit effect heeft. We horen soft aangezette gitaren die mooi zijn afgemixt met de fluit en de aangename zangstem van My Shaolin. Het album heeft een bepaalde licht weemoedige swing die goed aansluit bij de nostalgische klanken die worden geproduceerd: veel galm onder de snaren en een logische (maar traditionele) nummeropbouw. Dat de muzikale timing ook als een zilveren kogel in het revolver van hun “skillset” zit, is komt in Mother of Envy goed naar voren.

In Kom Ta Mig Ut hoor je, naast My Shaolin, ook Martin Östlund op de vocalen. Een deel van het nummer is in het Zweeds, in mijn optiek overigens een veel charmantere taal dan het Engels. Ik vind het dan ook jammer dat niet het hele album in het Zweeds is gezongen. Gelukkig worden we in albumsluiter Världen går Vidare nogmaals getrakteerd op een Zweedse track.

Als we eerlijk zijn, zijn er legio bands die deze sound produceren. Voorbeelden hiervan zijn Graveyard, Vintage Caravan en Horisont. Maar eigenlijk is dat helemaal niet erg. Want als de uitvoering (zoals op Tales be Told) goed is, dan hoeft het wiel wat mij betreft niet steeds opnieuw uitgevonden te worden. Als je zin hebt in prettige gitaarloopjes met psychedelische ondertonen en een licht swingende, warme ‘vintage’ sound. Dan is dit zeker een aanrader. Maar eigenlijk is het sowieso een aanrader.

Score:

80/100

Label:

Despotz Records, 2020

Tracklisting:

 1. Coming Your Way
 2. Tales to be Told
 3. Mother of Envy
 4. Kom ta mig ut
 5. Spell on Me
 6. Axis of Margaret
 7. Life on Hold
 8. Världen går vidare

Line-up:

 • My Shaolin – Vocalen
 • Martin Östlund – Vocalen, gitaar
 • Elias Håkansson – Gitaar
 • Ia Öberg – Fluit
 • Tomas Eriksson – Basgitaar
 • Ola Rui Nygard – Drums

Links: