Lustre – A Thirst For Summer Rain

A Thirst For Summer Rain is alweer het achtste album van de heer Nachtzeit. Ambient black metal uit Zweden, uit de regio Östersund. De vorige albums, met name Blossom uit 2015 maar ook Wonder uit 2013, werden niet al te enthousiast onthaalt door mijn collega’s Yves en Bart. Dat zal ook wel de reden zijn geweest dat er twee albums, Still Innocence (2017) en The Ashes Of Light (2020), zijn overgeslagen. We pikken dus nu de draad weer op bij album nummer acht en ik laat me wat verrassen.

De eerlijkheid gebied me immers te zeggen dat een album van Lustre nooit bij mij op de draaitafel rondjes heeft gedraaid. Misschien ook omdat er ambient voor black metal staat geschreven in de meegeleverde info. Nochtans kan ik dat wel waarderen maar dan moet het bijzonder goed worden uitgevoerd. En daarmee heb ik verklapt dat ook voor onze Zweedse vriend, die trouwens opnieuw de plaat uitbrengt via het eveneens Zweedse Nordvis label, de lat behoorlijk hoog ligt. Reeds eerder werd muziek van Lustre in het straatje geplaatst van Burzum en Summoning, ik ben benieuwd. Misschien ook nog even meegegeven dat dit het eerste Lustre-album is dat in een professionele studio werd opgenomen.

En dat laatste hoor je op zich wel direct. Niet dat alles blinkt en glanst, maar het klinkt in ieder geval goed uitgebalanceerd en alles ligt vlotjes in het gehoor. Zoals zo vaak bij dit type bands golf je mee op een hoofdthema dat bijna het gehele nummer de ondertoon vormt. Met daarboven, onder en langs wat variaties die aangebracht worden. De heer Nachtzeit past op de vier nummers van A Thirst For Summer Rain natuurlijk gewoon hetzelfde concept toe. Alles staat of valt dan met de kracht van het gebruikte hoofdthema en op de openingstrack Quiescence is dat goed uitgedraaid. De schurende stembanden wandelen tussen de keyboard-, synth- en gitaarpartijen door, wat op zich perfect past. Faith danst, walst of golft verder het ochtendgloren in. Hier valt op dat er toch wat accentjes worden toegevoegd door een licht knotterende bas. Het gebruikte hoofdthema krijgt een eerder epische achtergrond mee en laat je vervolgens zweven, mijmeren zelfs, naar lang vervlogen momenten uit je rijk gevulde leven. Ik word er zelfs een beetje melancholisch van inderdaad. De blackmetalelementen op dit album blijven voorzichtig beperkt tot wat schurende ritmische gitaren en eerder trage drumpartijen. De meeste aandacht gaat dan ook naar de elektronische toevoegingen die verantwoordelijk zijn voor het scheppen van de sfeer. Een nummer als Thirst of het afsluitende Alleviation voegen in dat opzicht niks nieuws toe.

Lustre is een éénmansformatie die inderdaad de fans van Burzum en Summoning kan bekoren maar ook een band als Caladan Blood, of zelfs Dead Can Dance wordt vermeld in de meegeleverde biografie. Voor elk genre en subgenre zijn er gegadigden te vinden. Ik ga niet snel deze laatste Lustre opnieuw aanzwengelen op de draaitafel, nochtans heeft deze plaat me een meer dan degelijke indruk gegeven.

Score:

70/100

Label:

Nordvis, 2022

Tracklisting:

  1. Quiescence
  2. Faith
  3. Thirst
  4. Alleviation

Line-up:

  • Nachtzeit – Zang, alle instrumenten

Links: