Lucifer’s Child – The Order

Dat Griekenland ook goede metalbands kan produceren is velen niet ontgaan. Denk maar eens aan Rotting Christ of Septicflesh. Ook Firewind (met Gus G) heeft Grieks bloed en een indrukwekkende discografie. Kan Lucifer’s Child, de band die in 2013 is gevormd door de gitarist van Rotting Christ, George Emmanuel, zich in hetzelfde rijtje der Griekse grootheden wanen met hun nieuwe album, The Order?

In september dit jaar kregen de metaalhoofden al een voorproefje van het zwarte metaal met de single-release van Viva Morte en de titeltrack. Op het moment dat de titeltrack uit kwam, zat ik in mijn hotelkamer in Oslo een verslag te schrijven van een concert. Ik had een random speellijst op Youtube aan staan toen plots The Order voorbij kwam. Mind officially blown! Een paar weken later stond het nieuwe album in onze lijsten, klaar voor een recensie. Die moest ik natuurlijk hebben! Luister zelf en raak verknocht. Eén luisterbeurt is genoeg.

Met bovenstaande clip heb ik dan ook gelijk verklapt wat mijn favoriet op het album is. Verdomd pakkend! Behalen de mannen dezelfde glorie met de rest van het album? Neem Fall of the Rebel Angels bijvoorbeeld. Licht verteerbare hammerblasts en vrij eenvoudige riffs. Ook doet het mij erg denken aan de stijl van Necrophobic, maar dan met een andere zangstijl. Er komt een moment in deze track waarop ik begin te verlangen naar afwisseling en gelukkig volgt er exact op dat moment een gaaf stukje drumwerk en een melancholish, duister gitaarriffje. Op de achtergrond hoor je een echoput aan gekwelde en vervormde schreeuwen. Dit is oprecht wel een kippenvelmomentje.

Dan een nummer waar opnieuw volle glorie behaald wordt: Through Fire We Burn. Een heerlijk meeslepende melodie en een mid-tempo drums domineren het bijna negen minuten durende epistel der zwarte metaal. Het refrein voelt episch en groots aan en blijft keer op keer machtig. De rest van het album kent dezelfde intensiteit en intrigeert immens, met als laatste uitblinker: Black Heart. Het nummer zit vol gruwel en grimmigheid, is gevuld met langzame en zenuwslopende riffs, kent geen genade op de drums en de zang haalt het bloed onder je nagels vandaan.

Keer op keer, zodra ik het album afspeel, word ik meegenomen in het verhaal dat Marios vertelt en voel ik de ijzige, kille muziek door merg en been gaan. Elk nummer kent zoveel lagen en er valt zoveel te ontdekken. Het geheel, echter, is een ‘wall of sound’. Je zou zo’n knap staaltje herrie eerder verwachten uit het hogere noorden en niet associëren met een land vol olijfolie, prachtige natuurgebieden en perfecte zomerse temperaturen.

The Order van Lucifer’s Child verdient een grote pluim (van spikes) voor deze machtige release. Het intrigeert van begin tot eind en is nu precies wat mijn metalen hart nodig had. Kom maar op, moeder winter, met die kou! Dankzij dit album ben ik er klaar voor.

Score:

87/100

Label:

Agonia Records, 2018

Tracklisting:

 1. Viva Morte
 2. The Order
 3. Fall of the Rebel Angels
 4. Through Fire We Burn
 5. El Dragón
 6. Black Heart
 7. Haraya
 8. Siste Farvel

Line-up:

 • Marios Dupont – Zang
 • George Emmanuel – Gitaar
 • Stathis Ridis – Basgitaar
 • Nick Vell – Drums

Links: