Lucifer – Lucifer IV

Een ding moet ik de rockers van Lucifer nageven: ze kunnen uitstekend tellen in het Latijn. De veelbetekenende titel Lucifer IV laat zien dat dit album nummer vier is. De band rondom zangeres Johanna Sadonis (mag ik dat zo zeggen?) maakt licht occulte 70s rock en doet dat sinds 2014. Voorganger Lucifer III wist mij geenszins omver te blazen. Er stonden een paar catchy liedjes op, maar het was niet erg consistent allemaal. Hoewel de pakkende nummers eruit sprongen waren er ook een hoop liedjes die afbreuk deden aan het geheel.

Op Lucifer IV pakt de band dat verrassend genoeg anders aan. De zwaar pakkende deuntjes zijn verdwenen, en in plaats daarvan vinden we een behoorlijk consistent en lekker vloeiend album. Het is natuurlijk cliché na cliché maar het is wel goed geschreven en de uitvoering is ook uitstekend. Een leukigheid is dat de eerste zin van het album is: ‘So… It’s all over’. Het past ook prima bij de albumcover en de toon is gelijk gezet. Crucifix (I Burn For You) blijft het beste in je hoofd hangen, al was het maar om de lekkere occulte riff. De stem van Johanna Sadonis is nog altijd wat beperkt qua range. De vele legato’s in de zang zorgen voor een occulte sfeer die je blijft aanstaren als een intimiderende zombie. De drums rock-‘n-rollen ook met een hoop overtuiging ditmaal. Het liedje is een hoogtepunt, maar gelijk ook exemplarisch voor het hele album. De band heeft zich herpakt op zijn niveau en gaat ervoor, en dat kan je horen. Blijkbaar zijn de bandleden beter op elkaar ingespeeld. Het blijkt ook uit een knaller als Louise, waar Lucifer me mag neerbliksemen als de band bij het schrijven van dat liedje niet zijdelings heeft gekeken naar Hey Jude. Het voordeel is alleen dat het bij Lucifer redelijk direct uitgevoerd klinkt.

Zo is Lucifer IV een volwassen plaat geworden van een band die nu opeenvolgend kwaliteit weet af te leveren. Voor liefhebbers van directe jaren ’70 occulte rock, waar de nadruk op harmonie ligt. Met Zware Metalen heeft het allemaal weinig van doen natuurlijk, maar ook u wil wel eens clichébeladen muziek bij het wekelijkse oproepen van demonen en andere kwade geesten. Je valt je aan Lucifer IV in dat geval absoluut geen buil.

Score:

80/100

Label:

Century Media Records, 2021

Tracklisting:

 1. Archangel Of Death
 2. Wild Hearses
 3. Crucifix (I Burn For You)
 4. Bring Me His Head
 5. Mausoleum
 6. The Funeral Pyre
 7. Cold As A Tombstone
 8. Louise
 9. Nightmare
 10. Orion
 11. Phobos

Line-up:

 • Johanna Sadonis – Vocalen, keyboards
 • Nicke Andersson – Drums, gitaar, basgitaar
 • Martin Nordin – Gitaar
 • Linus Björklund – Gitaar
 • Harald Göthblad – Basgitaar

Links: