Lovell’s Blade – The Nightmare Begins

Het is voor veel Nederlandse bands best lastig om optredens te krijgen in eigen land tenzij je voor een krat bier wilt spelen, laat staan om een platencontract te krijgen. Jonge bands weten wellicht niet beter, maar voor bands met routiniers die nog wat hoogtijdagen hebben meegemaakt is dit best wel lastig. Des te mooier is het dan, dat de liefde voor harde muziek blijft en er dan maar een album in eigen beheer wordt uitgebracht.

Na het min of meer noodgedwongen vertrek bij Picture in 2016 bleven Pete Lovell, Andre Wullems en Mike Ferguson niet bij de pakken neerzitten en de oprichting van Lovell’s Blade was een feit. Al enkele maanden later volgende het debuutalbum Stone Cold Steel, dat een wat onevenwichtige indruk achterliet. Aan de ene kant felle en soms snelle heavy metal, aan de andere kant enkele wel erg simpele rocknummers. Die balans lijkt inmiddels wel gevonden op de opvolger The Nightmare Begins. Heavy metal die regelmatig aanschurkt tegen de hardrock, maar op de onvermijdelijke ballade en het zoetsappige Slippin Away na, blijft het flink stevig. Openingsnummer Make My Mark maakt dat punt direct duidelijk. Een hard en snel begin waarbij de snaredrum fors in de mix staat, wat later ook bij andere wat snellere nummers zo zal zijn. Heavy metal op zijn best, zeg maar. De immer wat schorhese stem van de grijsblonde eminentie Pete Lovell is goed gerijpt met de jaren en past er prima bij. Ook lekker zijn de regelmatig terugkerende twingitaarpartijen van Andre en Mike.

The Nightmare Begins is door de bank genomen een goed album geworden, dat voor genoeg plezier kan zorgen voor de traditionele heavy metal/hardrock fans. De liefde van de band voor de muziek verdient absoluut waardering.

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer

Tracklisting:

 1. Make My Mark
 2. Gonna Get Rough
 3. The Nightmare Begins
 4. Slippin Away
 5. Nothing But the Truth
 6. Take the Long Way Home
 7. Behind the Curve
 8. Tangled Web
 9. Against the Grain
 10. No. 1 Suspect
 11. Alien Dictator
 12. Promise me Pain

Line-up:

 • Pete Lovell – Zang
 • Andre Wullems – Gitaar
 • Mike Ferguson – Gitaar
 • Patrick Velis – Bas
 • Noël van Eersel – Drums

Links: