Lovebites – Clockwork Immortality

Kent u deze al, het nieuwste exportproduct van Japan? Mogelijk niet, maar wat zet deze band vaart. Amper vorig jaar bracht Lovebites een debuutplaat die ook in Europa verdeeld werd en de band wat faam gaf. Het heeft hen duidelijk geen windeieren gelegd, want Clockwork Immortality is opgepikt door Arising Empire, waar we onder andere ook onze vrienden van Spoil Engine vinden. Muzikaal rijmt het misschien niet erg met Japan, of misschien is dat maar een indruk omdat Asami geen woord in de eigen taal brengt. Een potje heavy/power metal dat dus behoorlijk westers aanvoelt.

Verwacht u dus niets aan vreemde Babymetal-toestanden, kawaii-verschijningen of lieftallige nummers. Ondanks het voorkomen van deze lieflijke dames, kan deze band verdraaid stevig rocken. Vergeleken met het debuut wordt er iets minder gethrasht en zit er een stevige powermetalgroove in haast elk van deze nummers. Het voert je mee en zal smelten op de tong van elke Dragonforce– of X Japan-liefhebber. Dat zijn behoorlijke referenties, maar Lovebites moet zich muzikaal eigenlijk nergens voor schamen, deze gitaarlijnen zijn verdraaid technisch en het geheel is goed opgebouwd met catchy refreinen.

Moeilijk om favoriete tracks te vinden hier, maar AddictiveRising en We The United zijn sowieso nummers die het live goed gaan doen. Het is echter fijn dat er ook wat gemenere grooves op je af kunnen komen met Mastermind 01 en er dan toch nog wat gethrash schuilt in deze plaat met M.D.O. Tot slot konden deze Japanse dames het ook niet laten om er een akoestische gevoelstrack bij te plaatsen met de Epilogue. Iets wat voor mij niet had gehoeven, maar het laat wel horen dat Asami ook op dit niveau weet wat ze kan doen met haar stem om het gewenste resultaat te boeken.

Je kan niet anders dan lovend zijn over deze release als powermetalfan, al moet je zeker geen progressieve extremiteiten verwachten. Lovebites toont aan dat men ook in Japan westers aandoende metal kan voorschotelen van hoogstaand niveau, zonder dat daar oosterse poespas aan te pas moet komen. Het siert een groep als deze zeker. Hopelijk volgt een Europese tour snel om ook eens te kijken of ze bovenstaande selectie gevolgd hebben binnen de setlist.

Score:

75/100

Label:

Arising Empire, 2018

Tracklisting:

 1. Addicted
 2. Pledge of the Saviour
 3. Rising
 4. Empty Daydream
 5. Mastermind 01
 6. M.D.O.
 7. Journey to the Otherside
 8. The Final Collision
 9. We The United
 10. Epilogue

Line-up:

 • Miho – Bas
 • Haruna – Drums
 • Midori – Gitaar
 • Asami – Zang
 • Miyako – Gitaar, synth

Links: