Lotan – Lotan

Voor fans van Marduk, Taake & Satyricon, aldus de promo van Uprising Records. We hebben het hier over het Deense Lotan. Melodische black metal die zich laat vermengen met zogenaamde black’n’roll, waarbij agressie de boventoon voert. Het is maar dat u het weet. Uit Denemarken komen zeker wel een aantal sterke bands, waaronder bijvoorbeeld een blackmetalband als Afsky. Laten we eens beluisteren of het prachtige Denemarken met Lotan weer een goede band rijker is!

Het debuutalbum met gelijknamige titel Lotan dus. Er verschenen reeds een tweetal EP’s, in 2020 en 2021 respectievelijk Nihil Sacrum en Angelus Pestis, die door collega-redacteur Joris van een recensie zijn voorzien, maar waar uw redacteur van dienst nog geen kennis mee heeft gemaakt. We duiken er dus lekker onbevooroordeeld in, wat de objectieve luisterbeurt wellicht ten goede komt. Wanneer we Lotan aanslingeren schrikken we ons helemaal de pleuris…. met een zacht afgestemd begin opent Diabolis Victor het album. Onder invloed van rustig pianowerk krijgen we na vijfentwintig seconden een beuk van jewelste. De koppen koffie vliegen hier door de woonkamer! Het is oorlog, niet zonder enige twijfel, maar nu direct!

De enorm harde bulderende gruntschreeuw van vocalist Martin Rubini zagen we even niet aankomen. En ook het instrumentale gebeuren hakt er meteen vol op los, in eerste instantie nog even zonder blasts, maar die komen al spoedig in volle vaart aanzetten na een melodisch bruggedeelte zo net even na de derde minuut. Alsof Lotan even een stal aan op hol geslagen paarden op ons loslaat. Hard en indrukwekkend noemen we dit. Daarbij moeten we zeker benadrukken dat het gevoel voor melodisch riffwerk intact blijft. Leuk detail daarbij is dat het nummer eindigt met hetzelfde opstartdeuntje.

De heer Rubini heeft ook op het tweede nummer de smaak direct te pakken. Ignis draait om een wervelend riffthema heen, waardoor dit een erg melodisch nummer blijft. In het middengedeelte is er even ruimte om wat gas terug te nemen om daarna weer terug te keren naar het beginthema. We horen vaak dat de gitaarriffs dit soort muziek dragen. Dat is in dit geval ook wel zo, echter moeten we constateren dat Rubini een erg dominante, dragende invloed heeft om zo de nummers als het ware voor te stuwen. Het is toch wat anders dan wat we gewend zijn, desalniettemin klinkt het op Lotan bijzonder overtuigend.

 
Dat horen we ook terug tijdens de aanzet en het verloop van het derde nummer Ashera, waar er toch nog wat meer donkere tonen vanuit de grunt hoorbaar zijn, zeer melodisch riffwerk en tot mijn grote vreugde flink en nauwgezet blastwerk. Wat een sterk nummer is dit!! De sfeer is wat neerslachtig van aard, iets wat we bijzonder kunnen appreciëren. Ishtar tapt uit een iets ander vaatje, waarbij er in de samenzang, die in feite niets anders kan zijn dan dubbele lagen vocalen, een heel Behemothiaanse sfeer ontstaat. Ondanks dat we de black metal wel terug horen, heeft dit toch ook wel behoorlijk wat deathmetalreferenties in zich. Een naam als Marduk kunnen we dan ook wel plaatsen, maar dat is vooral vanuit sferisch perspectief en het bijbehorende gitaarwerk.

Wow, met Servant Of Yammu breekt het album dan echt volledig open. Een bijzonder grillige, harde blackmetalriff, beenharde blasts en drumescapades en een ziedende heer Rubini, die we vanaf nu maar gewoon Heer Rubuni zouden moeten noemen zorgen er bijna voor dat ik mijn laptop door de woonkamer wil gooien. Het is lang geleden dat ik een dergelijke woeste en zwartgallige bende heb aangehoord, ter recensie dan toch. Superlatieven schieten gewoonweg te kort, maar ik doe een poging. Vies, vettig en onheilig van een haast onmenselijk niveau kraakt en molesteert deze band ieders trommelvliezen. We zijn laaiend enthousiast, voor het geval dat het nog niet duidelijk was.

Met The Faithless vangt de band aan met akoestisch gitaarspel om vervolgens per direct Heer Rubini weer uit zijn kooi los te laten. Zwartgallig riffwerk, hypersnelle blasts en diverse vormen van melodie completeren de extreme chaos. Dit is terroriserende Deense black metal die éénieder tart en uitdaagt. Het interesseert Lotan kennelijk geen ene reet, dit moeten en zullen we in de hersenpan krijgen! Het afsluitende Leviathan is een ode aan Leviathan (ofwel Lotan) met golvende geluiden van de zee en vettig riffwerk. De drummer mept alles aan gort, soms getemporiseerd en soms razendsnel. Nog éénmaal mogen we genieten van het helse stemgeluid tot een uiterst duister einde deze plaat mysterieus afsluit.

Zoals we in de promo teruglezen kunnen we nu alleen maar bevestigen; de zevenkoppige draak is herboren! En daarmee is eigenlijk zo ongeveer alles wel gezegd. O nee, nog één ding, dit is zonder enige twijfel jaarlijstmateriaal.

Score:

93/100

Label:

Uprising Records, 2023

Tracklisting:

1. Diabolis Victor
2. Ignis
3. Ashera
4. Ishtar
5. Servant Of Yammu
6. The Faithless
7. Leviathan

Line-up:

  • Phillip Kaaber – Gitaren
  • Martin Rubini – Vocalen
  • Lasse Guldbæk Jensen – Bas
  • Jon Schmidt – Drums
  • Andy Dragsberg – Gitaren

Links: