Lost In Kiev – Persona

We hebben dit jaar al een paar fraaie dingen mogen horen op het vlak van post rock, een subgenre waarin ook de heren van Lost In Kiev actief zijn. Net zoals tijdens Nuit Noire uit 2016, koos de groep wederom voor hoog filmische emotionele songs – een eigenschap die klaarblijkelijk goed aanslaat, gelet op de verhaalgedreven aard van het album – op diens meest recente release Persona.

Wanneer de titeltrack aanvangt merk je meteen welke richting deze band wil uitgaan: intense samples en indrukwekkende keyboard-geluiden koppelen aan overweldigende post-rock riffs. Ondanks het kunstmatige karakter van sommige instrumenten zorgt dit recept ontegensprekelijk voor een briljante luisterervaring. Persona meet zich vanaf de eerste noten een eigen karakter aan dat mijlenver verwijderd ligt van andere bands die vissen in dezelfde vijver.

Lifelooper is omwille van zijn pompende synthesizers en tal van mechanische elementen eerder een techno geïnspireerd nummer, waarin bovendien een hele resem Kraftwerk-invloeden de revue passeert. In schril contrast daarmee staat XM3216. Het deprimerende toetsenwerk, gecombineerd met vloeiende robotachtige drums, brengt quasi onmiddellijk een enorm gevoel van onbehagen en dystopie naar de oppervlakte. Maar de emotionele context van Persona voelde ik pas echt toen de track Pygmalion zich door mijn trommelvliezen wurmde en mij daarbij niet alleen liet nadenken over het levenspad dat ik momenteel bewandel, maar ook liet inzien welke dingen pas echt belangrijk zijn. Dergelijk gevoel van empowerment kunnen terugvinden binnen een muziekstuk, blijft één van de meest fantastische ervaringen en getuigt van immens grote klasse.

Terwijl het album als geheel een meer donkere kant opzoekt, is Mindfiles – misschien wel het meest opvallende nummer van de ganse plaat – een welgekomen verademing, eentje waarvan de nodige energie afdruipt. Sowieso een song die ik wel eens live wil horen vanwege de uitzonderlijke opbouw waarbij de diverse drumpartijen het publiek zeer zeker tot beweging zullen aanzetten.

Lost In Kiev mag mijns inziens alvast enorm trots zijn op het finale resultaat. Het viertal heeft een album gemaakt dat je naadloos van de eerste tot de laatste seconden in een heuse wurggreep weet te houden. Het is een uitzonderlijk – gewoonweg briljant – vertederend werkstuk geworden met een onbeschrijfelijke rollercoaster aan emoties. Verplicht voer voor éénieder!

Score:

85/100

Label:

Pelagic Records, 2019

Tracklisting:

 1. Persona
 2. Lifelooper
 3. The Incomplete
 4. XM3216
 5. Pygmalion
 6. Mindfiles
 7. Psyche
 8. Thumos
 9. Mecasocialis

Line-up:

 • Yoann Vermeulen – Drums & samples
 • Maxime Ingrand – Gitaar & keyboards
 • Jean Christophe Condette – Bass & keyboards
 • Dimitri Denat – Gitaar

Links: