Lordi – Killection (A Fictional Compilation Album)

De Finnen van Lordi zijn niet vies van een publicitair stuntje getuige de deelname (en winst, de eerste keer voor Finland en nooit eerder wist een artiest zoveel punten te halen) aan het Eurovisie Songfestival en ze hebben er nu weer eentje: een fictief compilatiealbum. Wat dat is? Daarvoor moeten we even terug naar 1992, het jaar waarin Lordi werd opgericht. Volgens onze realiteit is dat 28 jaar geleden, maar wat als er via een rare kronkel in de tijd al sinds begin jaren ’70 muziek zou worden gemaakt door Lordi? In dat geval zou er in 2020 een compilatiealbum worden uitgebracht waarop een aantal nummers van eveneens fictieve albums staan. Snapt u het nog?

Wat de band waarschijnlijk wil etaleren, is dat de roots van Lordi muzikaal in de jaren ’70 liggen. Dit decennium willen ze muzikaal eren. Het vergt van de neutrale luisteraar maar ook van fans van Lordi een bijzonder ruime blik. Hoewel er afgetrapt wordt met enkele stevige tracks gaan de wenkbrauwen vanaf Like A Bee To The Honey (gedragen door een keyboardriff) enkele keren omhoog. Wat te denken van een saxofoonsolo in Apollyon of de discohit Zombimbo (met rollend basgitaar loopje). Gelukkig staan er aan het eind van het album nog enkele vette metalnummers, waarvan Evil nog het meest knalt.

Killection werd opgenomen in maar liefst zeven verschillende studio’s met verschillend instrumentarium en apparatuur. Toch klinkt dit album vooral door de goede productie en mastering wel degelijk modern. Voor Killection grijpt Lordi terug op de muzikale erfenis uit de jaren ’70 waarin enkele voorbeelden grote successen kende. Kiss is daarvan het belangrijkste voorbeeld. Het is geen gemakkelijk tussendoortje en fans van Lordi raad ik aan eerst even naar het volledige album te luisteren alvorens tot een eventuele aanschaf over te gaan.

Label:

AFM Records, 2020

Tracklisting:

 1. Radio SCG10
 2. Horror For Hire
 3. Shake The Baby Silent
 4. Like A Bee To The Honey
 5. Apollyon
 6. SCG10 The Last Hour
 7. Blow My Fuse
 8. I Dug A Hole In The Yard For You
 9. Zombimbo
 10. Up To No Good
 11. SCG10 Demonic Semitones
 12. Cutterfly
 13. Evil
 14. Scream Demon
 15. SCG10 I Am Home

Line-up:

 • Mr. Lordi – Vocalen
 • Mr. Amen – Gitaar
 • Mr. Hiisi – Basgitaar
 • Ms. Hella – Keyboards
 • Mr. Mana – Drums

Links: