Lord Mantis – Universal Death Church

Het was lang geleden dat ik nog wat van Lord Mantis hoorde. Totaal mijn schuld natuurlijk, Death Mask vijf jaar geleden ging namelijk aan mij voorbij maar collega Wouter was er vol lof over. Het was duidelijk dat deze Amerikaanse topper weer stappen in de goede richting gezet had na het smerige Pervertor uit 2012. ‘Smerig’ is een term die blijft hangen als het om Lord Mantis gaat, want deze band met onder andere Charlie Fell (o.a. ex-Abigail Williams), Ken Sorceron (Abigail Williams, ex-Aborted en vele andere) en Andrew Markuszewski (ex-Nachtmystium) bezit een stijl aan blackened sludge die wel erg vuil binnenkickt. In de vijf jaar tussen de vorige full-length en deze Universal Death Church is er duidelijk weer aan de weg getimmerd.

Heerlijk smerig is dit, en eigenlijk al vanaf de eerste noot van Santa Muerte. Sinds de EP van drie jaar geleden draait ook Dylan O’Toole van Indian mee als zanger en die vormt een echte meerwaarde. De gitaarmassa klinkt lekker gelaagd en is voorzien van een stevige bas, waardoor Lord Mantis een typisch zwarte kolk weet te brengen die elk nummer terugkomt. Heerlijk werkend op de herhaling, met de smerige strot die erdoorheen kweelt van O’Toole. Op Qliphotic Alpha wordt plots wat gas teruggenomen en klinkt het geheel wat meer richting de betere post-metal, terwijl Consciousness.Exe aanvankelijk sludge presenteert die vrij minimalistisch klinkt, maar waar de atmosferische toppen met modern metalhints verdraaid diep gaan.

U hoort het al, Lord Mantis is aan het experimenteren geweest. Zo ook met de daaropvolgende akoestische fase op Low Entropy Narcosis, om met Damocles Falls weer in je gezicht te ontploffen. Een lekker nummer, maar persoonlijk vind ik het zeker niet het betere werk op deze plaat. Te repetitief en met te weinig hoogtepunten gebracht, maar uiteraard kan je wel even genieten van het vettige sfeertje dat deze band weet te brengen. Dan liever de diepe en vettige krochten waar de band je weer doorsleurt op Fleshworld en Hole om helemaal aan het eind van de rit halt te houden bij een sample van Bozo de Clown. Compleet geschift, zoals de plaat die je net te horen kreeg.

Topmateriaal, die moest er dus zeker nog op dit jaar. Jammer dat de band hier en daar nog wat verwatert in sludgepartijen die net niet diep genoeg gaan, anders had dit los in de 90 gescoord. Fans van de betere sludge, maar zeker ook liefhebbers van bands als Amenra, Cult of Luna en het latere Nachtmystium gaan hier van genieten. En zeg nu zelf, gewoon al voor dit artwork zou je het doen.

Score:

88/100

Label:

Profound Lore Records, 2019

Tracklisting:

 1. Santa Muerte
 2. God’s Animal
 3. Qliphotic Alpha
 4. Consciousness.Exe
 5. Low Entropy Narcosis
 6. Damocles Falls
 7. Fleshworld
 8. Hole

Line-up:

 • Charlie Fell – Zang, bas
 • Andrew Markuszewski – Gitaar, zang
 • Ken Sorceron – Gitaar, zang
 • Bryce Butler – Drums
 • Dylan O’Toole – Zang

Links: