Lord Almighty – Wither

De opvolger van het in 2015 verschenen debuutalbum, Paths, is er. Het kreeg de titel Wither mee. Ook nu proberen de heren van Lord Almighty weer een eigenzinnige mix te maken van black metal, in de stijl van Darkthrone, met heavy metal en rock, denk aan Thin Lizzy en anderen. Klinkt wat eigenaardig, maar het hapt wel lekker weg. De vier kerels uit Boston, USA, nemen hun taak volgens mij ook niet al te serieus of net wel, het is maar hoe je de bandfoto interpreteert.

Ik moet zeggen, ik lust hier wel pap van. En waarom? Het lijkt in eerste instantie een schier onmogelijke taak bovenstaande extremere muziekstijlen te combineren, maar de heren slagen daar wonder boven wonder in. Luister naar de innovatieve combinatie van furieuze blastbeats, glibberige melodieën, knotterige baslijnen (Rickenbacker!) en dito solo in het openingsnummer, Cry For The Earth. Of pik in op het erg smerige Rise waar vooral de rock-aandoende productie goed laat horen hoe de instrumenten opgenomen en in balans gebracht zijn voor deze schijf. Zeker de wat kartonachtige tom’s doen het hem hier wel. En dan spreek ik nog niet eens over het experimentelere, door eigenaardige percussie, gedragen V. Ook het volledig overstuurde einde van Despite is, net als de korte putgrunt op het einde van Adrift, lekker gek te noemen. Om vervolgens weer bruut en met open hi-hat de boel vakkundig aan gruzelementen te blasten op Hour By Hour. Heerlijk ook de akoestische outro op het titelnummer Wither, lekker knapperig.

Bijzonder smakelijk release voorzien van peper, zout, nootmuskaat en andere specerijen. Het lijkt op het eerste zicht, als je naar de cover kijkt een klassieke blackmetalplaat te worden doch niets is minder waar. De heren slagen er in op elk nummer mijn aandacht te trekken en te behouden. Knap werk!

Score:

80/100

Label:

Eigen Beheer, 2020

Tracklisting:

 1. Cry Of The Earth
 2. Sundown
 3. Mercy
 4. Rise
 5. V
 6. Despite
 7. Stifled
 8. Adrift
 9. Hour By Hour
 10. Wither
 11. Hooded Three

Line-up:

 • Keenan Carroll – Zang, Gitaar
 • Samuel Willgoose – Gitaar
 • Phil Gelinas – Bas
 • Christopher Narainen – Drum

Link: