Livløst – Cold Skin

Noorwegen, het land van waaruit zo vele geweldige blackmetalbands hun kunst en kunde op ons hebben losgelaten. Uit datzelfde land komt nu Livløst met hun plaat Cold Skin en dit via het Zweedse Downfall records. Op hun debuutplaat hebben deze onbekende gozers zeven nummers verzameld, al dan niet voorzien van een wijze levensles.

I, start de plaat op, wat logisch is. Het is een monotone, ambient-achtige kennismaking. De les begint echter pas bij Cold Skin. Dit nummer start vies en ranzig. Wanneer de gitaarriff op een bepaald moment je het gevoel geeft, hier gaan we blasten, gebeurt het dan net niet. Die ingetogenheid is knap en wordt perfect uitgevoerd. Goat Necro Fever heeft een wat opzwepend tempo meegekregen. Toch wordt die zompige sfeer bewaard alleen al door de enkele kick die gebruikt wordt door de drummer van dienst. Een angstaanjagend goed nummer is het daaropvolgende Sounds Of Wood. In zijn eenvoudigheid neemt het je bij de keel. Die cleane lijn, die repetitief de woorden Sounds Of Wood declareert, geeft je kippenvel. En dan die creepy keyboardtonen, heerlijk.

Het daaropvolgende Holy Night geeft je een belangrijke levensles mee eveneens verstopt in een spooky doosje, omwikkeld met een vettig en vunzig inpakpapiertje. Wist je dat dikke engelen die vanuit een bordeel, dat ze de hemel plegen te noemen, gewoon naar beneden vallen omdat ze niet kunnen vliegen? Heerlijk gevonden. Kerstmis gaat nooit meer hetzelfde zijn jongens, wees daar maar zeker van!

Het nummer Priest start vanuit een trage, doomy riffpartij waarbij het tempo al snel wat wordt opgetrokken met behulp van een iele, melodieuze lead. Vervolgens verglijdt deze track in een eerder lang uitgesponnen en verhalend gebeuren. Met To The Fallen One, een negen minuten durend epos, wordt de plaat afgesloten.

Heel de plaat is gortig, vies, vuil en ranzig. Het is eerder een trage blackmetalvariant die je voorgeschoteld krijgt. Het doet me in de verte wat aan Lifelover denken, maar of ik daar helemaal mee juist zit, oordeel je beter zelf maar. Aanschaf weliswaar verplicht!

Score:

85/100

Label:

Downfall Records, 2019

Tracklisting:

  1. I
  2. Cold Skin
  3. Goat Necro Fever
  4. Sounds Of Wood
  5. Holy Night
  6. Priest
  7. To The Fallen One

Line-up:

  • ?

Links: