Limp Bizkit – Still Sucks

Tien jaar lang heeft Limp Bizkit gewacht met de wereld te voorzien van een nieuw album. Volgens gitarist Wes Borland was vocalist Fred Durst niet tevreden over zijn eigen inbreng, waardoor het album enige vertraging opliep. Opstandig gedrag is het uitgangspunt van deze ‘motherfuckers uit Jacksonville’ in de Verenigde Staten. De ironische albumtitel Limp BizkitStill Sucks toont dat de band nog altijd stoïcijns blijft en daarbij de minachting van anderen omarmt.

De band had in het begin van deze eeuw en het eind van de vorige eeuw een paar toevalstreffers. Limp Bizkit werd zo al snel een populaire band. De haat tegen de band werd eveneens gemeengoed toen de band op zijn populaire hoogtepunt was, mede door de ‘beef’ die Fred Durst overnam uit de hip-hop.  Dat ging een paar jaar zo door, maar uiteindelijk gaf niemand meer een reet om dit soort muziek. De muziek van de band raakte uit de mode. Zelfs het zelfmedelijden van Behind Blue Eyes kon het tij niet meer keren.

Voorganger Gold Cobra liet mijns inziens heel goed zien wat voor soort band dit eigenlijk is. Een band die geinige albums in elkaar kan zetten met vrij eigenzinnige muziek. Heel ver van de oorsprong wilde de band daarbij niet gaan. Still Sucks is ook een leuk album. Het is een bonte verzameling van liedjes, sommige goed, sommige minder. Onder de indruk kan je hier niet van zijn. De speeltijd van de meeste tracks is zo’n anderhalve minuut met een halve minuut audiofragment. Het is voorbij voordat deze een onuitwisbare indruk heeft kunnen achterlaten. Dit is een probleem omdat de nummers zo verschillend zijn. Je zou ook kunnen stellen dat het album grotendeels bestaat uit kortdurende fillers. Dat is deels waar, maar anderzijds is het niet eerlijk tegenover het plezier dat in dit album zit. Het grootste obstakel op deze plaat is Barnacle waar de vocalen van Fred Durst en de stijl van de muziek niet op het album passen. Misschien als bonusnummer. Turn it Up Bitch is nog een kleine herinnering aan House of Pain en Cypress Hill-sferen. Pill Popper zal niet veel harten laten opspringen, maar het venijn in dit liedje is ruimschoots genoeg om de stroom van vullertjes even op te breken. ‘You fucking bitch’ aldus Fred Durst wiens flows nog altijd geen intellectuele hoogten hebben bereikt.

Still Sucks is een geinig album met leuke eigenaardigheden, maar ook een hoop overbodige kortdurende elementen. Natuurlijk verwachten veel mensen veel meer van deze band, maar dit is nu gewoon het niveau van de band. Limp Bizkit weigert om zijn stijl drastisch aan te passen aan de tijdsgeest, en dat past uitstekend bij het opstandige karakter van de band. Goodbye Limp Bizkit, en tot de volgende keer.

Score:

75/100

Label:

Suretone Records, 2021

Tracklisting:

 1. Out of Style
 2. Dirty Rotten Bizkit
 3. Dad Vibes
 4. Turn It Up, Bitch
 5. Don’t Change
 6. You Bring Out the Worst in Me
 7. Love the Hate
 8. Barnacle
 9. Empty Hole
 10. Pill Popper
 11. Snacky Poo
 12. Goodbye

Line-up:

 • Fred Durst – Vocalen
 • Wes Borland – Gitaar, vocalen
 • Sam Rivers – Basgitaar
 • John Otto – Drum
 • DJ Lethal – Draaitafels, programmeren

Links: