Limbes – Liernes

Het vroegere Blurr Thrower heeft zich al vele jaren geleden laten omdopen tot Limbes. Nochtans is de man achter deze band toch niet veranderd en heet gewoon Guillaume Galoup. Liernes is de opvolger van Écluse, een plaat die ik persoonlijk ook onder de loep nam. Maar wat komt er nu vanuit het voorgeborchte naar voren? Ik raad je aan de bandfoto’s eens op te snorkelen. Ik noem het eigenaardig en bijzonder, het lijkt wel of de heer Galoup in zijn puurste zelf zich heeft laten vereeuwigen met een ruiker bloemen en een trouwsleep. Ik kan me natuurlijk ook vergissen.

Nu, de atmosferische black metal van dit Franse gezelschap Limbes bleek tijdens het eerder werk een wat moeilijker te verteren brok te zijn. Het leek op een ruimte waarin heel veel gebeurde maar waar een deur de toegang toe blokkeerde en je even toch moest zoeken naar een gepaste sleutel alvorens je de ruimte kon betreden. Ook nu lijkt dit het geval te zijn. Vier eerder lange nummers worden ons deel. Nog even dit. Galoup besloot over te stappen van het Les Acteurs De L’Ombre label naar het eveneens Franse Frozen Records waar ook het magistrale Abduction op geparkeerd staat.

Starten doen we met het zoeken naar de sleutel om de deur van het slot te doen. Het elf minuten durende Pied De Pilor met zijn etherische klanken, alvast toch in het begin, geeft je misschien al de tijd om je zoektocht te starten. De hoge screams, een variant van de zogenaamde heliumscreams een bewoording die mederedacteur Al Foet ooit lanceerde, moeten je wel liggen. Verder zijn er het krasserige gitaargeluid, het doortrekken van de etherische synthklanken met daartussen eerder stoffig en doffig klinkende drums. Als je even niet oplet, raak je zo verzeild in het tweede nummer, Les Côtes À L’Unison. Ook hier weer in de eerste maten uitgesponnen etherische thema’s ondersteund door voorzichtig drumwerk en dit allemaal om een desolate scene te schilderen vol weemoed en melancholie.

Evenmin verandert de kleur en de vorm in het daaropvolgende erg koude buffetje, Buffet Frigide, althans als dat natuurlijk de toegestane vrije vertaling is. De heer Galoup laat zich in dit nummer wel bijstaan door een jonge deerne wiens stembanden wonderwel passen bij het machteloze gevoel dat intussen ook de muziek is binnengeslopen. Iets wat in het afsluitende te monotone Aulnes & Poussières ook nog eens duidelijk wordt.

Eigenlijk is het in vergelijking met de vorige keer niet heel moeilijk om de atmosferische black metal van dit Franse Limbes te ontsluiten. Misschien komt het gewoon omdat je al weet waar je de vorige keer de sleutel vandaan getoverd hebt. Ben je thuis in lang uitgesponnen nummers die de tijd nemen om te ontplooien en golven en glooien, waaien en blazen dan is dit Liernes wel je ding. Mij kan het in vergelijking met eerder werk maar matig boeien.

Score:

70/100

Label:

Frozen Records, 2024

Tracklisting:

  1. Pied De Pilori
  2. Les Côtes À L’Unison
  3. Buffet Frigide
  4. Aulnes & Poussières

Line-up:

  • Guillaume Galoup – Zang, alle instrumenten

Links: