Lento – Anxiety Despair Languish

Lento – Anxiety Despair Languish
Denovali Records, 2012

Voor de tweede keer heb ik de eer om een plaat van Lento te reviewen. Samen met Ufomammut is dit het neusje van de zalm als het aankomt op Italiaanse smaakmakers in het atmosferische, doom- en sludge-genre. Het instrumentale Lento heeft de bekendheid van die andere band lang nog niet, maar dankzij kwaliteitslabel Denovali kan daar makkelijk verandering in komen.

Anxiety Despair Languish, een zeer mooi uitgewerkt stukje artwork heeft deze trouwens, overvalt je een stuk fragmentarischer en onsamenhangender, ondanks (of net dankzij) het feit dat ze steeds korter worden. De postrockende wall of sound wordt niet zo zeer bestendigd door een geluidsmuur afkomstig van gitaren, dan wel door synths, voor zover die al aanwezig zijn. De ambient wazigheid van het vorige album maakt plaats voor een veeleer dreigende nervositeit die dichter aanleunt tegen sludge dan post-rock.

De songwriting op Anxiety Despair Languish is op zijn minst gezegd ook een stuk gewaagder geworden. variaties op eenzelfde thema dat steeds verder uitgewerkt wordt en van den beginne herhaald wordt en steeds verder uitgroeit (The Roof), Godflesh-machinaliteit die een stormachtige stroming aanneemt (Anxiety Despair Languish), intervalversnellingen en schokkende ritmes (Death Must Be the Place)… Lento speelt allerminst op safe met deze nieuweling. Het duurt dan ook even voor je “erin” kunt komen, bij enkele nummers lukt het eerlijk gezegd helemaal niet.

Lento blijft evolueren, een herhalingsoefening is het in geen geval. Niet binnen dit werk, niet ten opzichte van vorig werk. Wie de band nog niet kent raad ik aan om met eerder materiaal van ze te beginnen.

Tracklisting:

Lento - Anxiety Despair Languish

 1. Glorification of the Chosen One
 2. Death Must Be the Place
 3. Questions and Answers
 4. Blackness
 5. Anxiety, Despair and Languish
 6. The Roof
 7. Years Later
 8. A Necessary Leap
 9. Underbelly
 10. Blind Idiot God
 11. Inwards Disclosure
 12. Unyielding , Unwavering
 13. My Utmost for His Highest

Line-up:

 • Emanuele Massa – Bass
 • Federico Colella – Drums, Live Samples
 • Donato Loia – Guitars
 • Lorenzo Stecconi – Guitars
 • Giuseppe Caputo – Guitars

Links: