Leathürbitch – Into the Night

Leathürbitch inderdaad, je leest het goed. Wat anders dan glam metal kan dat zijn? Het is dan ook glam metal, in dit geval met wat invloeden van speed- en power metal. Een band uit Oregon in de Verenigde Staten. Vooruit, een bandfoto erbij, het is tenslotte entertainment.

Na een eigen uitgebrachte EP, en een EP die via High Roller Records uitkwam, komt Leathürbitch met zijn eerste album. Glam metal dus, denk aan bands als Alice Cooper, LeatherBitch (lol) en obscure dingen als Leather Nun en Detente. Als je dit album in 1980 uit een cd-vak had getrokken, had je niet geweten dat dit pas in 2019 uitgebracht zou gaan worden. Rokerige glam met overdreven teksten en dito uitziende muzikanten. Muzikanten die hun instrumenten best aardig onder controle hebben.

Het feest begint na een intro die is weggelopen uit een Duitse krimi. Daarna komt LUST. Vanuit de underground speelt deze band toelaatbaar onstrakke thrashy glam met gilletjes en teksten als ‘spread it wide, you little whore’. Tsja, zeg het maar. Het is charmant, in de zin dat het een leuk plaatselijk bandje is dat Alice Cooper, danwel Kiss imiteert op het podium. Creatieve solo’s en catchy refreintjes met matige nasale zang die datzelfde charmante ondergrondse heeft. Je kan ook zeggen dat hij niet echt goed kan zingen, maar dat klinkt wat minder vriendelijk.

Sleaze City nodigt bijna uit om mee te roepen dat we welkom zijn in Sleaze City. De opbouw is weer vertrouwd. Refreintje, coupletje, overdreven solo en weer terug naar het cheasy refrein. Killing the Silence is wederom ouderwetse speed metal met een vreemd dissonant refrein. I’m Insane is meer van hetzelfde. De zang op The Search is, zacht uitgedrukt, mislukt. Snel overslaan maar. Killer Instinct valt op door het langzamere tempo en de akoestische intro.

Als je moet kiezen waar je geld heengaat, óf een nieuw setje teenslippers met bloemetjesprint, óf Into The Night, dan raad ik de teenslippers aan. Niet dat het heel slecht is, maar je moet wel heel erg heimwee hebben naar vroegere tijden om hier je levensvreugde uit te halen.

Score:

64/100

Label:

High Roller Records, 2019

Tracklisting:

 1. Into the Night
 2. L.U.S.T.
 3. I Want What You Got
 4. Sleaze City
 5. Killing The Silence
 6. I’m Insane
 7. The Search
 8. Killer Instinct

Line-Up:

 • Joel Stair – Stem
 • Patrick Sandiford – Gitaar
 • Sebastian Silva – Gitaar
 • Andrew Sylvia – Basgitaar
 • Meshach Babcock – Drums

Links: