Leah – The Quest

En dan nu eens iets totaal anders…Waarom? Omdat het kan! De Canadese Leah komt namelijk op 5 oktober met een nieuw album: het ruim 53 minuten durende The Quest.

Normaliter is dit niet de muziek waar ik mijn heil in zoek, maar toch maak ik graag een uitzondering voor deze plaat. Leah kan namelijk ontzettend goed zingen! Haar werk wordt geschreven en opgenomen vanuit haar huiskamer. Iets dat ik als mede huiskamermuzikant ook best kan waarderen. De muziek zelf is het beste te omschrijven als fantasy metal met Keltische invloeden.

Wat krijg je dan op het fantasymetalalbum van de Canadese? Nou, om te beginnen een collaboratie met bijzondere artiesten! De drums zijn verzorgd door Sander Zoer (ex- Delain), de basgitaar wordt bespeeld door Barend Courbois (Blind Guardian), het gitaarwerk komt van Timo Somers (Delain), Chen Balbus (Orphaned Land) maakt indruk met de saz en de oud, en ook de multi-instrumentalist Troy Donockley (Nightwish) maakt een verschijning op de plaat. Fun fact: drie van de vier bovengenoemde gastartiesten komen uit Nederland. Zou Leah een klik met ons kleine kikkerlandje hebben?

Verder hoef je geen brute blastbeats, vuige riffs of teksten over dood en verderf te verwachten. Het is allemaal wat lief, schattig en zeker geschikt voor het kleine gespuis in huis. Maar zodra je dit even opzij zet, dan zijn de goed geschreven gitaarsolo’s, progressieve riffs en licht polyritmische drums hoorbaar. Dit alles wordt machtig aangevuld door een mooi uitgekiende orkestratie. Als kers op de taart gooit Leah haar haast engelachtige stem hier overheen en is het heerlijk wegdromen. Ze heeft een zeer goed gevoel voor harmonieën, weet tactisch de canonstukken te plaatsen en bouwt daarmee een magische sfeer op. Op momenten weet zij haar zang haast net zo te vertolken als Enya, wat geen geringe prestatie is!

De gastartiesten weten op deze plaat ook indruk te maken. Met name Troy Donockley springt er met regelmaat boven uit. De invloeden van Nightwish zijn duidelijk hoorbaar, met name in de opener The Quest, en vertolken meer dan eens een prachtige melodie. Ook Timo Somers perst er een paar aardige gitaarsolo’s uit in verschillende nummers. Chen Balbus weet aan nummers als Edge Of Your Sword een oosters tintje te geven. Basgitarist Barend Courbois vult de lage segmenten mooi op met een warm basgeluid en drummer Sander Zoer weet goed te nuanceren tussen subtiele ritmes op de percussie en stevige drums op de wat heftigere stukken.

Met The Quest neemt Leah je mee op een magische en epische reis. Door de bergen en in de lucht, tussen de draken en elven; niets is te gek en alles kan. Laat de alledaagse realiteit los, open de weg voor de verbeelding en geniet van de betoverende atmosfeer die elk nummer met zich mee brengt.

Score:

78/100

Label:

Inner Wound Recordings, 2018

Tracklist:

 1. The Quest
 2. Edge Of Your Sword
 3. Lion Arises
 4. Heir
 5. Ruins Of Illusion
 6. Labyrinth
 7. Abyss
 8. Oblivion (Between Two Worlds)
 9. Ghost Upon A Throne
 10. The Water Is Wide

Line-up:

 • Leah McHenry – Vocalen
 • Troy Donockley (Nightwish) – Fluit
 • Timo Somers (Delain) – Gitaar
 • Chen Balbus (Orphaned Land) – Saz, Oud
 • Barend Courbois (Blind Guardian) – Basgitaar
 • Sander Zoer (ex-Delain) – Drums, Percussie

Links: